Putin: İsrail'in Gazze'deki savaşı Ortadoğu'nun ötesine yayılabilir

Putin: İsrail'in Gazze'deki savaşı Ortadoğu'nun ötesine yayılabilir

Rusya lideri, ismini açıklamadığı güçlerin mümkün olduğunca çok sayıda ülkeyi yanına çekerek gerilimi tırmandırmaya çalıştığını ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail'in Gazze'deki savaşının Orta Doğu'nun çok ötesine yayılabileceği uyarısında bulunarak, Filistin bölgesindeki masum kadın, çocuk ve yaşlıların 'başkalarının suçları nedeniyle cezalandırılmasının' 'yanlış' olduğunu söyledi.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Putin Çarşamba günü farklı inançlara mensup Rus dini liderlerle Kremlin'de yaptığı toplantıda, "Bugünkü görevimiz, asıl görevimiz, kan dökülmesini ve şiddeti durdurmaktır" ifadelerini kullandı.

"Orta Doğu'nun çok ötesine sıçrayabilir"

Geçen yıl Şubat ayından bu yana Ukrayna'da topyekün bir savaşa öncülük eden Rusya Devlet Başkanı, diğer dünya liderleriyle yaptığı telefon görüşmelerinde İsrail'in Gazze'deki saldırılarını durmaması halinde çok daha geniş çaplı bir yangın riskinin bulunduğunu söylediğini aktardı.

Putin, "Krizin daha da tırmanması vahim ve son derece tehlikeli ve yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Ve bu sadece Orta Doğu bölgesi için geçerli değil. Orta Doğu sınırlarının çok ötesine de sıçrayabilir" diye ekledi.

Batı'yı eleştiren açıklamalarında Putin, adı açıklanmayan bazı güçlerin gerilimi daha da tırmandırmaya ve mümkün olduğunca çok sayıda başka ülke ve halkı çatışmanın içine çekmeye çalıştığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı, amacın "sadece Orta Doğu'da değil, sınırlarının çok ötesinde de gerçek bir kaos ve karşılıklı nefret dalgası başlatmak olduğunu söyledi ve ekledi: "Bu amaçla, diğer şeylerin yanı sıra, milyonlarca insanın milli ve dini duygularıyla oynamaya çalışıyorlar."

Gazze'de olası ateşkes

Kremlin perşembe günü, Filistin-İsrail çatışmasına ilişkin "dengeli" bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı üzerinde anlaşma çabalarının devam etmesi gerektiğini söyledi.

Diplomatlar insani duraklamanın BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından desteklenen ateşkesle aynı şey olmadığını belirttiler. Bir duraklama sadece birkaç saat sürebilir.

Rusya, "çok daha dengeli" olduğunu söylediği daha geniş bir ateşkesi savunan bir BM önerisi hazırladı ancak öneri asgari oy sayısına ulaşamadı.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov Perşembe günü gazetecilere yaptığı açıklamada "Ateşkes çağrısında bulunmamız gerekiyor ve sadece bir tarafın eylemlerini kınayamayız" dedi.

Peskov, "Karar dengeli olmalı ve burada diplomatik çabalar sürdürülmeli." dedi.

İsrail hem ateşkese hem de insani yardım amaçlı bir duraklamaya karşı direnirken bir yandan da Gazze'yi aralıksız bir şekilde bombalamaya devam ediyor.

İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları, 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'de en az 1.400 kişinin ölümüne yol açan saldırısından bu yana geçen yaklaşık üç haftada 6.500'den fazla Filistinlinin ölümüne yol açtı.

İsrail saldırılarında ölen Filistinlilerin yüzde 70'ini çocuk, kadın ve yaşlıların oluşturduğu ifade ediliyor.

'Başkaları tarafından işlenen suçlar'

Çarşamba günü Putin, Hamas tarafından öldürülen ya da yaralanan İsrailliler ve diğer ülke vatandaşlarının ailelerine başsağlığı dileklerini iletti.

Moskova'nın Filistin-İsrail meselesinde 'iki devletli bir çözümü' savunmaya devam ettiğini belirten Putin, bunun 'uzun vadeli bir çözüme ulaşmanın tek yolu' olduğunu söyledi.

Ancak Hamas'ın İsrail vatandaşlarına yönelik saldırılarına misilleme olarak İsrail'in Gazze'yi bombalamaya devam etmesinin yanlış olduğunu düşündüğünü de açıkça ifade etti.

Putin, "Masum insanların başkaları tarafından işlenen suçlardan sorumlu tutulmaması gerektiği de bizim için açıktır" dedi.

Devlet Başkanı ayrıca, "Yaşlılar, kadınlar, çocuklar, tüm aileler ve yüz binlerce insan barınaksız, gıdasız, susuz, elektriksiz ve tıbbi yardımsız bırakılırken terörle mücadele meşhur kolektif sorumluluk ilkesine göre yürütülemez." dedi.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

x.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.