Karzai: ABD, IŞİD'in güçlenmesine katkıda bulunuyor

Karzai: ABD, IŞİD'in güçlenmesine katkıda bulunuyor

Afganistan'ın eski Devlet Başkanı Hamid Karzai, ABD'nin Afganistan'da IŞİD'e yardım ettiğini ileri sürdü.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Afganistan Eski Devlet Başkanı Hamid Karzai, yaptığı açıklamada, Afganistan'da faaliyet yürüten IŞİD üyelerinin hepsinin yurt dışından bazı hedefler için getirildiğini ve örgütün ABD tarafından desteklendiğini iddia etti.

ABD'nin Afganistan'da düzenlenen saldırıların bitmesini istemediğini savunan Karzai, 2002 yılından bu yana Afganistan'da bulunan ABD güçlerine atıfta bulunarak, ''Durum böyle olmasaydı, ABD burada olmasına rağmen terör tehdidi gün geçtikçe artmazdı.'' diye konuştu. Karzai, ABD'nin Afganistan'daki varlığının aksine IŞİD'in güçlenmesine katkıda bulunduğunu söyledi.

"Taliban güçlendi, ABD bize verdiği sözleri tutamadı"

Taliban'ın son dönemde Afganistan genelinde güçlendiğine işaret eden Karzai, bazı yabancı güçlerin Taliban'ın güçlenmesinde önemli rol oynadığını söyledi.

Hamid Karzai, ''ABD bizden daimi askeri üs istemiş, karşılığında da iki şey için söz vermişti. Birincisi Pakistan gibi dış tehditlere karşı Afganistan'ı savunacaklardı. İkincisi de Afganistan'ın iç güvenlik sorununu ortadan kaldıracak ve ülke ekonomisini kalkındıracaklardı. Ancak güvenlik anlaşmasının imzalanmasının ardından verilen sözlerin hiçbiri yerine getirilmedi. Aksine Pakistan'ın Afganistan topraklarına yönelik saldırıları daha da arttı. ABD bize verdiği sözleri tutamadı veya burada başarısız oldu.'' diye konuştu.

"Yabancı güçlerin ülkemizden çekilmesini istiyoruz"

ABD'nin geçen aylarda ülkenin doğusunda Nangarhar vilayetinde "tüm bombaların anası" ile düzenlediği saldırının kabul edilemez olduğunun altını çizen Karzai, bu saldırının ardından ülkedeki yabancı güçlerin, Afgan halkının yararına olmadığı kanaatine vardığını ve bu nedenle Afganistan'da kalmalarını istemediklerini ifade etti.

Karzai, ABD'nin bu saldırıyla Afgan halkına ve toprağına saygısızlık yaptığını, ülkeyi deneme tahtasına çevirmeye çalıştığını söyledi.

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.