ABD'nin Afganistan'a attığı 'tüm bombaların anası' sivillerde hastalıklara yol açıyor

ABD'nin Afganistan'a attığı 'tüm bombaların anası' sivillerde hastalıklara yol açıyor

ABD'nin Afganistan'a 2 yıl önce attığı 'tüm bombaların anası'nın bölge halkına olan olumsuz etkileri halen devam ediyor.

ABD'nin Afganistan'a 2 yıl önce attığı 'tüm bombaların anası'nın (GBU-43) bölge halkına olan olumsuz etkileri halen devam ediyor.

ABD, Nisan 2017 tarihinde Afganistan'ın doğusundaki Nangarhar ilinin Açin ilçesinde IŞİD hedeflerini vurmuştu.

Yerel kaynaklar ise saldırıda sivillere ait yerleşim alanlarının vurulduğunu ifade etmişti.

Bölge halkında hastalıklar baş gösterdi

Saldırının üzerinden 2.5 yıl geçmesine rağmen bombanın etkileri bitmiş değil.

Bölge halkı halen bölgedeki sivillerin başta cilt hastalıkları olmak üzere birçok rahatsızlıktan muzdarip olduğunu, bu hastalıkların saldırının ardından başladığını belirtiyor.

Açin sakinlerinden Paça Şinvari, saldırı bölgesindeki taşların dahi yapısını yitirdiğini, bitki ve ağaçların kuruduğunu ve yakınlardaki yaklaşık 50 evin yıkıldığını ifade ediyor.

Aynı zamanda bölgedeki tarım ürünlerinin hasat miktarlarında da ciddi azalma yaşandığı ve siviller için bölgede yaşamın zorlaştığı dile getiriliyor.

Tüm bombaların anası

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 13 Nisan'da Amerikan ordusunun envanterindeki nükleer olmayan en büyük bombasının kullanıldığını duyurmuştu.

Saldırının yerel saatle Perşembe günü 07:32'de MC-130 tipi bombardıman uçağıyla gerçekleştirildiği ifade edilmişti. Pentagon'un açıklaması dikkatleri GBU-43 bombasına çevirdi. Teknik adı büyük ordonat hava bombası olan GBU-43, Amerikan ordusunda kısaltması olan MOAB türetilen "tüm bombaların anası" (Mother of All Bombs) olarak da biliniyor.

Uydu güdümlü bomba yaklaşık 10 ton patlayıcı taşıyor.

moab.jpeg

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.