Kaşıkçı cinayetinin etkisi siliniyor: Suudi Arabistan'a Davos'ta yoğun ilgi

Kaşıkçı cinayetinin etkisi siliniyor: Suudi Arabistan'a Davos'ta yoğun ilgi

Suudi Arabistan yönetiminin, Cemal Kaşıkçı cinayeti ardından Batılı ülkelerle bozulan diplomatik ilişkilerini İsviçre'nin Davos kentinde gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu'nda yeniden düzelttiği görüldü.

23-25 Ekim'de Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen ve 'Çöldeki Davos' olarak adlandırılan yatırım konferansını boykot eden birçok Batılı şirket ve devlet adamı İsviçre'deki zirvede Suudi Arabistan ile yakın ilişkilerde bulundu.

Dünya Ekonomik Forumu'na tarihinin en büyük delegasyonunu gönderen Suudi Arabistan hükümeti, 22 Ocak'ta başlayan ve 4 gün sürecek zirvede daha şimdiden birçok farklı ülkeden dev isim ve şirketlerle bir araya geldi.

Davos'taki zirvede çarşamba günü düzenlenen 'Next Steps for Saudi Arabia' başlıklı foruma Fransız petrol devi Total'in tepe yöneticisi (CEO) Patrick Pouyanne ile ABD yatırım bankası Morgan Stanley'in CEO'su James Gorman, Suudi bakanlarla önemli temaslarda bulundu. Total CEO'su Pouyanne "Suudiler ile anlaşma yapılmazsa, sıradan insanların bu durumdan etkileneceğini, bu sebeple yakın bir zamanda Suudi Arabistan'da bir petrol ağı kuracaklarını" kaydetti. Patrick Pouyanne Ekim ayında Riyad hükümetinin düzenlediği yatırım konferansına katılmış, diğer Batılı iş insanları gibi boykot etmemişti.

İsviçre Cumhurbaşkanı Ueli Maurer çarşamba günü yaptığı açıklamada Riyad hükümetiyle güçlü ilişkiler kurmak istediklerini açıkladı. Maurer "Kaşıkçı cinayetiyle uzun bir süre yakından ilgilendik. Ancak şimdi Suudi Arabistan ile ekonomik ilişkilerimizi yeniden normale döndürme kararı aldık." diye konuştu.

"Kimse yatırımlarını iptal etmedi"

Suudi Arabistan Ekonomi Bakanı Muhammed El Tuwaijri Davos'ta onlarca görüşme ayarlandığını ve ülkeye yatırım yapmayı düşünen iş insanlarından hiçbirinin şimdiye kadar bu yatırımlardan vazgeçmediğini söyledi. Kaşıkçı cinayetinin aydınlığa kavuşması için zamana ihtiyaç duyulduğunu belirten Tuwaijri, Prens Salman'ın kendilerine 'yatırımcıların isteklerini dinleyin' talimatı verdiğini söyledi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.