Kaşıkçı olayı veliaht prensin reformlarını olumsuz etkileyebilir

Kaşıkçı olayı veliaht prensin reformlarını olumsuz etkileyebilir

Veliaht Prens Selman’ın Suudi Arabistan’daki reform planlarına dayalı Vizyon 2030 projesinin başarısı, yurt dışından alacağı destek ve yatırımlara bağlı. Ancak batılı firmalar önümüzdeki hafta düzenlenecek olan konferansı protesto ediyorlar.

Önümüzdeki hafta Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenecek olan büyük yatırım konferansına katılmayacaklarını açıklayarak krallığı protesto eden büyük firma ve devletlerin sayısı artarken, uzmanlar "Veliaht Prens Bin Selman’ın yeni bir Suudi Arabistan inşa edip 'muhafazakar krallığı modern dünyaya uygun hale' getireceği yönündeki icraatlarının da anlamını yitirdiğini" düşünüyor.

‘Geleceğe Yatırım Girişimi’, gazeteci Kaşıkçı’nın öldürülmesi emrini verdiği konusunda şüphelenilen veliaht prens tarafından düzenleniyor. ‘Çöl Davosu’ adıyla da anılan bu konferansın amacı veliahtın, Vizyon 2030 planı çerçevesinde uygulamaya koymayı planladığı ekonomik ve sosyal modernleşme reformlarınının tanıtılması. Vizyon 2030 reformlarıyla Suudi Arabistan’ın petrol gelirine olan bağımlılığının azaltılması ve fosil yakıtı sektörüyle bağlantılı olmayan alanlarda yeni istihdam imkanlarının açılması planlanıyor.

Veliaht Prens Selman’ın petrol odaklı ekonomiyi çeşitlendirip Suudi Arabistan’daki krallık sisteminde güncelleme yapma planlarına dayalı projesinin başarısı, yurt dışından alacağı destek ve yatırımlara bağlı. Ancak batılı firmalar önümüzdeki hafta düzenlenecek olan konferansı protesto ediyorlar. Vizyon 2030 reform planlarına karşı uzun vadede yapılabilecek olası bir boykot ise prensin kraliyet ailesi içindeki rakiplerine güç kazandırma ve prensin devre dışı bırakılmasına neden olma riski taşıyor.

'Çöl Davosu'na katılmayarak Suudi Arabistan'ı boykot etme kararı verenler

Pepsi ve EDF gibi bazı büyük şirketler boykot etmeleri yönündeki baskılara rağmen konferansa katılacaklarını bildirdi. İngiliz savunma şirketi BAE Systems and Arm da ülkedeki muhalif siyasetçiler ve aktivistlerden konferansa katılmamaları gerektiği yönünde çağrılar alıyor. Üç gün sürmesi planlanan konferansın sponsorlarından Alman danışmanlık firması Rolan Berger katılma kararını gözden geçireceği yönünde açıklama yaptı.

Kaşıkçı’nın ortadan kaybolmasının ardından 30 üst düzey heyet konferansa katılmaktan vazgeçti. Goldman Sachs hiçbir üst düzey yetkilisinin konferansa katılmayacağını açıkladı. HSBC, Uber ve IMF de katılımdan uzak durmaya çalışanlar arasında. JP Morgan Chase & Co., Blackstone Group, BlackRock ve Ford’ün genel müdürleri de konferansa katılmama kararı aldı.

Perşembe günü ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve İngiltere’nin uluslararası ticaret bakanı Liam Fox’un da konferanstan geri çekildikleri kararlarının duyurulmasının ardından boykotun daha da büyüyeceği tahmin ediliyor.

Milyarder işadamı Richard Branson da suçlamaların doğru çıkması halinde Suudi Arabistan’la ilişkilerin ciddi anlamda sarsılacağını belirtiyor ve böylesi bir durum “her birimizin Suudi hükümetiyle işbirliği yapma olanaklarımızı net bir şekilde değiştirecek” dedi.

'Kaşıkçı olayı' veliaht prensin reformlarını olumsuz etkileyebilir

Uzmanlar, batılı hükümetler Suudi Arabistan’a yaptırım uygulamasa dahi süregelen boykotların veliaht prensin reform projesini uzun vadede olumsuz etkileyebilecek nitelikte olduğunu belirtiyor. Kaşıkçı’nın başına gelenler, Prens ve Suudi Arabistan Krallığı’nın diğer liderleri, dünya çapında tanınan markalar ve şirketlerle çalışmak için gereğinden fazla itici hale gelebilir.

Türk yetkililer 15 Suudi suikastçının Riyad’dan İstanbul’a iki hafta önce geldiğini ve aynı sırada konsolosluğa nişanlısıyla evlenebilmek için eşinden boşanma işlemleriyle ilgili belgeleri almaya giden gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı öldürdüklerini söylüyor. Yetkililerin verdiği beyanlara göre suikastçılar Kaşıkçı’nın parmaklarını kesti, kafasını kopardı ve bedenini parçaladı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.