Kazakistan'dan Çin'e Doğu Türkistan 'nota'sı

Kazakistan'dan Çin'e Doğu Türkistan 'nota'sı

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, Çin’de etnik Kazakların büyük baskıya maruz kalması ile ilgili komşu ülkeye diplomatik nota gönderdi.

Kazakistan.kz'nin aktardığına göre Çin’de etnik Kazakların büyük baskıya maruz kaldığına ilişkin raporlar doğrulandı. Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov, oluşan durumu açıklığa kavuşturmak için Kazakistan Dışişleri Bakanlığı’nın Çin’e diplomatik nota gönderdiğini açıkladı.

Daha önce, Kazak basınında “Doğu Türkistan’da etnik Kazakların Uygurlarla beraber gözaltına alındıkları ve tutuklananlar arasında Kazakistan vatandaşlığına geçmiş Çinli Kazakların da bulunduğuna dair haberler yer almıştı. Hali hazırda Çin’de ceza infaz kurumlarında tutulan Kazakistan vatandaşlarının aileleri, yakınlarının suçsuz yere tutuklu olduklarını açıklayarak Kazak hükümetinden yardım talep etmişti.

Konu ile ilgili gazetecilerin sorularını cevaplayan Kayrat Abdrahmanov,

“Bu sorunu kontrol altında tutuyoruz. Gözaltına alınan vatandaşlarımızın yakınları bize gerekli bilgileri verdi. O veriler doğrulandıktan sonra Çin tarafına resmi olarak diplomatik kanallar yoluyla bir diplomatik nota gönderdik. Detaylı bilgi edindikten sonra, talepte bulunan Kazakistan vatandaşlarının yakınlarına tüm ayrıntılarıyla (belgeleri) vereceğiz. Onlarla da yakın temastayız.” diye konuştu.


 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.