Kendini geçici devlet başkanı ilan eden Guaido Brezilya'ya resmi ziyaret gerçekleştirdi

Kendini geçici devlet başkanı ilan eden Guaido Brezilya'ya resmi ziyaret gerçekleştirdi

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Venezuela'da kendini geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'ya tam destek verdiklerini bildirdi.

Kolombiya'ya geçtikten sonra Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun görevi bırakması için üzerindeki uluslararası baskıyı arttırmak adına Güney Amerika ülkelerinde tura çıkan Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, hapis tehdidine rağmen ülkesine döneceğini açıkladı.

Brezilya'da üst düzey yetkililerle yaptığı görüşmelerin ardından Guaido Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ile bir araya geldi.

Görüşme sonrası gazetecilere konuşan Guaido, Maduro hükümetiyle seçimleri içermeyen herhangi bir diyaloğun mümkün olmadığını belirtti. Guaido "Venezuela'daki muhalefet sadece iktidarın zaptına son verilmesini değil aynı zaman demokrasiye geçişi de istiyor" dedi. Guaido, Maduro rejiminin zayıf ve uluslararası tanınırlıktan uzak olduğunu belirtti.

Brezilya'dan sonra Paraguay'a geçeceği açıklanan Guaido Venezuela'ya dönüş planına haftasonunda karar vereceğini belirtti.

Petrol ihracatı yüzde 40 azaldı

ABD'nin Venezuela petrollerine uyguladığı yaptırımlarını izleyen ilk ayda Güney Amerika ülkesinin petrol ihracatı yüzde 40 azaldı.

Devlet petrol şirketi PDVSA ve Refinitiv Eikon verilerine göre yaptırımların açıklandığı 28 Ocak'tan bu yana petrol ihracatı günlük 920 bin varile geriledi. Bu miktar önceki üç ay içerisinde 1,47 milyon ile 1,66 milyon varil arasındaydı.

28 Ocak'ta Trump, Guaido önderliğinde yeni bir hükümet kurulana kadar ABD'li şirketlerin Venezuela petrolü almalarını yasaklamıştı. O tarihten sonra Venezuela'nın petrol ihracatının yüzde 70'i Asya ülkelerine yapıldı. Ülkeler bazında Hindistan ilk sıraya yükselirken onu Singapur ve Çin takip etti. Singapur petrol ticaretinde önemli bir aktarma merkezi olarak biliniyor.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.