Venezuela'da Guaido'dan sokağa çıkma çağrısı

Venezuela'da Guaido'dan sokağa çıkma çağrısı

Venezuela'da muhalif lider Juan Guaido, Latin Amerika turunu tamamlayıp ülkeye geri döneceğini açıklarken ülke çapında kitlesel protesto gösterileri için çağrı yaptı.

Pazar günü Twitter'da paylaştığı bir mesajda Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido "Yarın sabah, Pazartesi saat 11'de sokaklara!" diye çağrı yaptı.

Guaido, muhaliflerin çoğunlukta olduğu Ulusal Meclis'in başkanı olarak 23 Ocak'ta kendisini geçici devlet başkanı ilan etmiş ve Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu istifaya çağırmıştı. 50'yi aşkın ülke Guaido'nun devlet başkanlığını tanıdı. Maduro ise ülkenin meşru devlet başkanı olduğunu söylüyor ve Türkiye, Çin ve Rusya tarafından destekleniyor.

Guaido geçen ay Venezuela'dan Kolombiya sınırını geçerek ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Brezilya Devlet başkanı Jair Bolsonaro ile görüşmüş ve çeşitli Latin Amerika ülkelerine resmi ziyarette bulunmuştu.

Guaido'nun Venezuela'ya nasıl döneceği ve Maduro'nun buna ne şekilde karşılık vereceği henüz bilinmiyor.

Guaido'yu "darbeci Amerikan kuklası" olarak niteleyen Maduro, onun tutuklanmasının yargıya bağlı olduğunu söyledi. Geçen hafta ABC News'a yaptığı açıklamada Maduro, "İstediği gibi gelip gidemez. Yargıyla yüzleşmek zorunda kalacak ve yargı onun ülkeden ayrılmasını yasaklamıştı" dedi.

Yüksek Mahkeme, geçici devlet başkanlığı ilanının ardından Guaido'ya seyahat yasağı getirmişti.

Bolton: Herhangi bir tehdide kuvvetle karşılık verilecektir

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton Twitter'da paylaştığı bir mesajda, Guaido'nun "güvenli dönüşüne karşı herhangi bir tehdide kuvvetle ve kayda değer bir karşılık verilecektir" dedi.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise Guaido'nun herhangi bir şekilde zarar görmesinin "gerginliğin önemli ölçüde tırmanması anlamına geleceğini" ve uluslararası alanda kınanacağını ifade etti.

Venezuela yıllardır ekonomik kriz ve yüksek enflasyon kıskacında. Ağustos 2018 itibariyle 2,3 milyon kişinin komşu ülkelere göç ettiği, Guaido'nun bazılarıyla dün Ekvador'da görüştüğü bildiriliyor.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.