Kenya İsrail'e 1.500 tarım işçisi gönderiyor

Kenya İsrail'e 1.500 tarım işçisi gönderiyor

Kenya Çalışma Bakanlığı, İsrail'e 1.500 tarım işçisi gönderileceğini açıkladı.

Açıklama, Malavi'nin 221 genci İsrail çiftliklerinde çalışmak üzere göndererek hükümete karşı bir tepkiyi tetiklemesinden yaklaşık iki hafta sonra geldi.

BBC'nin haberine göre Çalışma Bakanlığı, geçici işçilerin üç yıllık yenilenebilir sözleşmelerle, 1.500 dolar "garantili net gelirle" çalıştırılacağını da sözlerine ekledi.

İsrail, yabancı işçilerin kitlesel olarak ülkeyi terk etmesinin ardından çiftliklerindeki ciddi işgücü açığını kapatmak için Afrika'ya yönelmişti.

Ekim ayı başında Hamas ile savaşın başlamasından bu yana çoğu Tayland vatandaşı olan 10.000'den fazla göçmen tarım işçisi İsrail'i terk etti.

İsrail, savaştan önce tarımsal işgücünün yaklaşık yüzde 20'sini oluşturan Filistinli işçilere de yasak getirdi.

İsrail Tarım Bakanlığı geçen hafta CNN'e yaptığı açıklamada ülkenin 30-40.000 tarım işçisine ihtiyacı olduğunu söylemişti.

İsrail'e işçi gönderme açıklaması Kenya'da karışık tepkilere yol açarken, bazı kesimler işçilerin güvenliğinden endişe duyuyor.

Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıda en az 32 Taylandlı tarım işçisi ölmüş, birçoğu da rehin alınmıştı.

"İsrail'e giden işçiler korkunç koşullarda çalıştırılıyor"

Daha önce yapılan haberlerde, İsrail'deki birçok göçmen tarım işçisinin güvenli olmayan çalışma uygulamalarına ve korkunç, sağlıksız yaşam koşullarına maruz kaldığını ortaya koymuştu. Bazıları aşırı çalıştırılıyor, bazılarına ise düşük ücret ödeniyordu ve düzinelerce açıklanamayan ölüm vakası vardı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi hak grupları da daha önce İsrail'in yabancı tarım işçilerine yönelik muamelesini gündeme getirmişti.

O dönemde İsrail suçlamaları reddetmiş ve o zamandan beri yabancı işçilerin İsrail vatandaşlarıyla aynı istihdam haklarına sahip olduğunu öne sürmüştü.

Bazı Kenyalılar, Kenya'nın işsizlik krizi ve artan hayat pahalılığıyla mücadele ettiği bir dönemde çok ihtiyaç duyulan istihdamı sağlayacağını söyleyerek anlaşmayı destekledi.

Dünya Bankası'na göre Kenya'da işsizlik oranı yüzde 5,5.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.