Keşmir kararı sonrası Pakistan ve Hindistan arasında ipler geriliyor

Keşmir kararı sonrası Pakistan ve Hindistan arasında ipler geriliyor

Pakistan, Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinin özel statüsünü kaldırma kararının ardından diplomatik ve askeri baskıyı artırmaya başladı.

Pakistan, Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinin özel statüsünü kaldırma kararının ardından diplomatik ve askeri baskıyı artırmaya başladı.

Hem Pakistan hem de Hindistan Keşmir bölgesinin kendilerine ait olduğunu ileri sürüyor ancak her iki ülke de bölgenin sadece bir kısmını aktif olarak kontrol ediyor. Hindistan pazartesi günü kendi kontrolü altındaki bölgeye tanıdığı bazı hakları kaldırdı.

Pakistan Başbakanı İmran Han yabancıların bölgede mülk sahibi edinmesi gibi bazı hakların kaldırılmasını bölgenin demografik yapısını hedef alan bir girişim olduğunu belirterek, bunun uluslararası kanunlara aykırı olduğunu vurguladı.

Parlamentoda konuşan Han, konuyu Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine taşımayı değerlendirdiklerini belirtti.

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'e bir mektup yazarak Hindistan'ı güvenlik konseyi kararlarını ihlal etmekle suçladı

Hindistan ise kararlarının hem yerel hem de uluslararası kanunlara uygun olduğunu ileri sürüyor.

Ordudan Keşmir halkına destek açıklaması

Pakistan Genelkurmay Başkanı Kamar Cavid Bajva da ordunun bölgedeki halka destek olmak için her türlü önlemi alacağını açıkladı. Bajva "Pakistan Ordusu'nun Keşmir halkının haklı mücadelesinde sonuna kadar yanında olacaktır" dedi.

Pakistan'ın kontrolündeki bölgede kepenkler indirildi

Keşmir'in Pakistan kontrolündeki bölgesinin başkenti Muzafferabad'da ise karara karşı protestolar ikinci gününde de devam etti.

Tartışmalı sınır bölgesinde de işyerleri protesto amaçlı olarak kepenklerini indirdi. Bölgede yaşayan halkın çoğunun sınırın her iki tarafında da akrabaları bulunuyor. Fakat Pakistan tarafındakiler Yeni Delhi'nin internet ve telefona erişimini kısıtlamasının ardından son günlerde Hindistan tarafındaki akrabalarından haber alamadıklarını belirtti.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.