KGAÖ üyesi olmayan Özbekistan Rusya'nın hedefinde mi?

KGAÖ üyesi olmayan Özbekistan Rusya'nın hedefinde mi?

Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko’nun, Özbekistan’a dair yaptığı son açıklamaya Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev tepki gösterdi.

Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko’nun, Özbekistan’a dair yaptığı son açıklamaya Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev tepki gösterdi. Mirziyoyev, Lukaşenko’nun açıklamalarını “asılsız” olarak nitelendirerek, “Herhangi bir tehdide uygun şekilde yanıt vermek için gerekli tüm potansiyele ve güce sahibiz” ifadesini kullandı.

Kırım Haber Ajansı'nın aktardığı habere göre, Taşkent’te 13 Ocak 2022 tarihinde düzenlenen Özbekistan Güvenlik Konseyi toplantısında, Cumhurbaşkanı Şevkett Mirziyoyev, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun Özbekistan’a ilişkin açıklamaları hakkında görüşlerini dile getirdi.

"Gerekli güce sahibiz"

Mirziyoyev, Lukaşenko’nun “Özbekistan’ın her şeyden önce Kazakistan’daki olaylardan ders alması gerek“ açıklamasına cevaben, “Geçen gün bazı devletlerin liderleri tarafından Özbekistan’ın Kazakistan’da yaşananlardan ders alması gerektiğine dair asılsız açıklamalar yapıldı. Bölgedeki durumu, güvenliğine yönelik tüm zorlukları ve tehditleri yakından takip ediyoruz. Herhangi bir tehdide uygun şekilde yanıt vermek için gerekli tüm potansiyele ve güce sahibiz” dedi.

Daha önce, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nün (KGAÖ) olağanüstü zirvesinde yaptığı konuşmada, “Özbekistan’ın her şeyden önce Kazakistan’daki olaylardan ders alması gerektiğini” söylemişti. Ayrıca Lukaşenko, “dış güçlerin” Özbekistan’daki durumu istikrarsızlaştırabileceğini de dile getirmişti.

Bu doğrultuda Rusya'nın, KGAÖ üyesi olmayan Özbekistan'ı bu oluşumun içerisine tekrar katma yönünde çabaları olduğu ve Özbekistan'ı hedefe oturttuğu öne sürülüyor.

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.