Kıbrıs'ta sular ısınıyor: Doğalgaz faaliyetleri gerilimi artırıyor

Kıbrıs'ta sular ısınıyor: Doğalgaz faaliyetleri gerilimi artırıyor

Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin ada çevresinde bulunan doğalgaz kaynakları ve ekonomik anlaşmalar konusundaki tutumu gerilimi artırıyor.

Kıbrıs’ta sular her geçen gün daha çok ısınıyor. Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin ada çevresindeki doğalgaz kaynakları konusundaki tek taraflı tutumu gerilimi her gün daha da artırıyor.

Rum yönetimi bölgede doğalgaz bulunduğu ortaya çıkınca, Mısır, Lübnan, İsrail gibi ülkelerle Münhasır Ekonomik Bölge anlaşmaları yaptı. Ancak Türkiye hem bu anlaşmaları tanımadığını duyurdu hem de uluslararası platformlarda kayda geçirdi.

“Kıbrıs Türk halkının buradaki hakkını kimseye yedirmeyiz”

Konuyla ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bundan sonraki süreçte bizim de tavrımızın farklı olacağını, hidrokarbon sondaj ve araştırma konusunda farklı olacağını da zaten tüm dünya kamuoyuyla da paylaştık. Kıbrıs Türk halkının buradaki hakkını da kimseye yedirmeyiz” dedi.

Rum kesimi tek taraflı olarak Ada karasularında hidrokarbon arama bölgeleri oluşturuldu. Amerikan, İtalyan ve Fransız şirketlerinin gemilerine arama ve sondaj faaliyetleri için izin verildi ancak Ankara bu girişimlere izin vermedi.

Bölgede konuşlanan Türk firkateynleri sürekli devriye haline geçti.

Artan gerginlik paralelinde Mısır ve İsrail'den Türkiye'ye karşı "askeri güç kullanma" tehdidi de gelmişti.

İsrail Büyükelçisi Aammy Ravel, Rumların tek taraflı doğalgaz aramasına tepki gösteren Türkiye'nin davranışlarını tahrik olarak nitelemişti. Ravel "Türk tehditleri nedeniyle İsrail'in askeri müdahalede bulunmak zorunda kalmamasını temenni ederim" ifadelerini kullanmıştı.

Mısır Büyükelçisi Mai Taha Muhammed de gerekirse Türkiye'ye karşı askeri güç kullanmaktan çekinmeyecekleri tehdidinde bulunmuş,. ABD Büyükelçisi Cathleen Doherty ise Türkiye'nin Rumlara gösterdiği tavrın kabul edilemez olduğunu söylemişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.