Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov: İstifaya hazırım

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov: İstifaya hazırım

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, muhaliflerin ülkedeki devlet binalarını işgali üzerine yaptığı açıklamada yeni kabine atanır atanmaz istifa etmeye hazır olduğunu söyledi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, muhaliflerin ülkedeki devlet binalarını işgali üzerine yaptığı açıklamada yeni kabine atanır atanmaz istifa etmeye hazır olduğunu söyledi.

"Benim için hiçbir görev ülkemin, halkımızın birliğinden ve toplumun huzurundan üstün değildir" diyen Ceenbekov, Ülke hukuki zemine oturur oturmaz, cumhurbaşkanlığı görevinden ayrılmaya hazırım" ifadesini kullandı.

Ülkede 4 Ekim'de yapılan seçimlerin sonuçlarını tanımayan 12 siyasi partinin taraftarları, düzenledikleri gösterinin ardından salı günü Cumhurbaşkanlığı binasını ve parlamentoyu işgal etmişti.

Daha önceki açıklamalarında, yaşanan olayları siyasi güçlerin seçim sonuçlarını bahane ederek iktidarı ele geçirmek istemeleri şeklinde yorumlayan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov ise istifa etmeye hazır olduğunu duyurduğu son açıklamasında, krizden çıkış için bazı önerilerde bulundu.

Merkez Seçim Komisyonunun milletvekili seçim sonuçlarını iptal ettiğini ve komisyonun yeni seçim tarihi ile ilgili kararın alınmasından sonra mevcut siyasi gerilimini düşüreceğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı ayrıca ülkede yapılan ve yapılacak olan atamaları yasallaştırılmasını istediğini belirtti.

Ülke siyasetindeki Kuzey-Güney açmazı

Öte yandan Ceenbekov'a tepki göstererek sokaklara dökülenlerin önemli bir bölümü kuzeylilerden oluşuyor. Göstericilerin, kuzey kesimlerini temsil eden bir lider olarak bilinen ve 'yolsuzluktan' 11 yıl hüküm giyen eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'i cezaevinden çıkarması da krizi derinleştireceği yorumlarına yol açtı.

Kırgızistan'ın bağımsızlığından bu yana tartışmaların odağında olan güney bölgeleri Oş, Celal Abad ve Batken, kuzeyi ise başkent Bişkek'in bulunduğu Çüy'ün yanı sıra Narın, Talas ve Isık Göl eyaletlerinden oluşuyor.

Ülke siyasetinde halkın hem kuzeyli hem de güneyli kısmının desteğini almak için iktidarda her iki taraftan temsilcilerin yer alması, kanunlarla tayin edilmiş bir uygulama olmasa da bir teamül durumunda.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.