Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki çatışmalarda ölü sayısı 24'e çıktı

Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki çatışmalarda ölü sayısı 24'e çıktı

Kırgızistan - Tacikistan sınırında yaşanan silahlı çatışmalar sona erdiği bildirildi.

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman Kırgızistanlı mevkidaşı Sadır Caparov ile Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Liderler Zirvesi'nin gerçekleştiği Özbekistan'ın Semerkant kentinde bir araya geldi.

İki lider, yaptıkları görüşme sonucunda askeri güçlerini sınır bölgesinden çekme kararı aldı.

Görüşmelerin ardından sınırdaki temas hattında meydana gelen çatışmaları soruşturacak bir komisyonun kurulacağı açıklandı.

Kırgızistan Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Batken bölgesindeki hastanelere 24 cesedin ulaştırıldığı duyuruldu.

Çatışmalarda ayrıca Kırgız tarafında 90 kişinin yaralandığı açıklandı.

İki ülke de çatışmaların başlatıcısı olarak birbirini suçladı.

Kırgızistan tarafı, Tacikistan'ı savaş uçakları ve topçu birlikleri gibi ağır silahlar kullanmakla suçladı. Öte yandan yetkililer Tacikistan saldırılarının püskürtüldüğünü ifade etti.

Tacikistanlı yetkililer ise Kırgızistan'ı sivil yerleşim birimlerini ve bölgesel altyapıyı hedef almakla suçladı. Tacikistan tarafı çatışmalardaki kayıplara ilişkin bir açıklama yayımlamadı.

Kırgızistan'ın çatışmalarda geçtiğimiz yıl Türkiye'den aldığı Bayraktar TB2'leri kullandığı iddia edildi. Ancak bu iddia doğrulanamadı.

Fakat Kırgızistan son olarak TB2 silahlı insansız hava araçları için askeri üs açılışı yapmıştı. Cumhurbaşkanı Sadır Caparov üssün sınır savunma konusunda rol oynayacağı sinyalini vermişti.

Son çatışmalar sonucunda binlerce sivil bölgeyi terk etmek zorunda kaldı.

Söz konusu sınır hattı yıllardır çatışmalara şahit oluyor.

Sovyetler Birliği'nin yıkılmasından bu yana sınır konusundaki anlaşmazlıklar iki halk arasında gerginliğe yol açıyor. Arazi, tarımsal sulama, hayvan otlatma, kaçakçılık, ortak yol kullanımı ve sınırda izinsiz geçişler gibi bazı sorunlar gerginliklerin meydana gelmesinde başat rol oynuyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.