Kırgızistan: Tacikistan'la barış ara bulucu olmadan mümkün değil

Kırgızistan: Tacikistan'la barış ara bulucu olmadan mümkün değil

Kırgızistan Savunma Bakanı Baktybek Bekbolotov, Tacikistan ile barışın iki ülke arasında bir ara bulucu olmadan sağlanamayacağını söyledi.

Kırgızistan'dan Tacikistan ile yaşanan son çatışmalara ilişkin yeni bir açıklama geldi.

Kırgızistan Savunma Bakanlığından çarşamba günü yapılan açıklamaya göre, "mevcut şartlar altında Tacikistan ile barışın pek de mümkün görünmediği" ifade edildi.

Başkent Bişkek'te düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Savunma Bakanı Baktybek Bekbolotov, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) Genel Sekreteri Stanislav Zas ile yaptığı görüşmede, Zas'a Kırgızistan ile Tacikistan arasında bir barışın olmayacağını söylediğini bildirdi.

Bekbolotov'a göre taraflar kendi hakikatlerine sahip, bu da barışın önünde büyük bir engel.

Ancak Kırgızistan Savunma Bakanı Bekbolotov, iki ülke arasında bir ara bulucu olması halinde barışa kapı aralanabileceğine işaret etti.

KGAÖ'ye bağlı barış gücü askerlerinden bir kısmının tartışmalı sınır bölgesine yerleştirilmesini öneren Bekbolotov, bunun yapılması halinde ateşkes kontrolünün ve sınırdan ağır silahların geri çekilmesinin de önünün açılacağına değindi.

Öte yandan Kırgizistan'ın S-125 hava savunma füze sistemi satın alımı için Belarus'la anlaşmaya yakın olduğu ve sistemin ay sonuna kadar tesliminin yapılacağı bildiriliyor.

Tacikistan-Kırgızistan sınır çatışması

Tacikistan ve Kırgızistan eylül ayının ortalarında sınır bölgesinde şiddetli çatışmalar yaşamıştı.

Kırgızistan tarafından yapılan açıklamada 59 vatandaşının hayatını kaybettiği, 144 kişinin de yaralandığı belirtilmişti.

Tacikistan Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada 35 vatandaşının öldüğünü, 25 kişinin ise yaralandığını duyurmuştu.

14-18 Eylül tarihlerinde yaşanan çatışmalarda iki ülke birbirini çatışmaları başlatan taraf olmakla suçladı.

Söz konusu sınır hattı yıllardır çatışmalara şahit oluyor.

Sovyetler Birliği'nin yıkılmasından bu yana sınır konusundaki anlaşmazlıklar iki halk arasında gerginliğe yol açıyor.

Arazi, tarımsal sulama, hayvan otlatma, kaçakçılık, ortak yol kullanımı ve sınırda izinsiz geçişler gibi bazı sorunlar gerginliklerin meydana gelmesinde başat rol oynuyor.

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.