"Kırım'daki Rus üssünde patlama sonrası hasar ağır"

"Kırım'daki Rus üssünde patlama sonrası hasar ağır"

Uydu fotoğrafları, Rusya'nın Kırım'daki Saki Hava Üssü'nün Salı günü meydana gelen patlamalar sonucu ağır hasar aldığını gösteriyor.

ABD merkezli Planet Labs şirketi tarafından çekilen fotoğraflardan, üste en az sekiz uçağın imha edildiği ya da zarar gördüğü anlaşılıyor.

k0.jpegÜste patlamalar sonrası kraterler oluştuğu ve büyük bir alanın yandığı da fotoğraflarda görülebiliyor.

Ukrayna Hava Kuvvetleri üsteki birçok uçağın imha edildiğini açıklamış ancak Kiev yönetimi olayla ilgili olarak sorumluluk üstlenmemişti.

arac.jpegarac1.jpeg

Uydu fotoğrafları, üssün bir saldırıda hedef alınmış olabileceğini gösteriyor.

k1.jpeg

Saki Hava Üssü'ndeki patlamalar sonucu bir kişi hayatını kaybetmişti.

Görgü tanıkları en az 12 patlama sesi duyduklarını söylerken, sosyal medyada yayımlanan bazı videolarda üs çevresindeki plajlarda bulunanların panik yaşadıkları görülmüştü.

k3.jpeg

Novofederika yakınlarındaki üs, Rusya'nın 8 yıl önce ilhak ettiği Kırım'ın batısında, Rus turistlerin de tercih ettiği tatil beldelerine yakın bir konumda bulunuyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, üste mühimmat deposunda patlamalar meydana geldiğini, hiçbir uçağın zarar görmediğini, Ukrayna'nın üsse yönelik herhangi bir saldırısının söz konusu olmadığını açıklamıştı.

k4.jpeg

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'nin danışmanlarından Mykhailo Podolyak da, patlamalarla ilgileri olmadığını söylemişti.

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov ise "Sanırım üsteki Rus askerleri çok basit bir kurala uymadılar. O kural da, 'Tehlikeli yerlerde sigara içmeyin'. Bu kadar basit" demişti.

k5.jpeg

İngiltere Savunma Bakanı Wallace: Ukrayna'nın Kırım'ı hedef alma hakkı var

Öte yandan, BBC'ye konuşan İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace üste iki ayrı patlama meydana geldiğini, bunun da kazadan çok bir saldırıya bir işaret ettiğini söyledi.

Ben Wallace, Ukrayna'nın Kırım'ı hedef alma hakkı olduğunu belirtti.

Wallace, "Ukrayna için, gerekirse ölümcül güç kullanarak, toprağını geri almak ve işgalci gücü püskürtmek tamamen meşrudur" dedi.

k6.jpeg

Eski Rusya Devlet Başkanı ve Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitry Medvedev, geçen ay yaptığı konuşmada, Kırım'ı hedef almasının Ukrayna için "kıyamet" anlamına geleceğini söylemişti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ise son açıklamasında, ülkesindeki savaşın Kırım'da başladığını belirterek, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı açtığı savaşın, Kırım'ın işgaliyle başladığını unutmayacağız. Savaş, Kırım'ın kurtarılmasıyla bitmeli. Kırım, Ukrayna'ya aittir. Kırım'dan asla vazgeçmeyeceğiz" demişti.

k7.jpeg

Zelenskiy daha önce ise bu konuda farklı açıklamalar yapmış, Rusya'nın ülkesini işgale başladığı 24 Şubat'tan önceki mevzilere çekilmesi halinde ateşkesi kabul edeceklerini söylemiş, Kırım'ın Ukrayna'ya geri verilmesini barış koşulları arasında saymamıştı.

Rusya, Ukrayna'nın parçası olan Kırım'ı, uluslararası toplumun meşru olmadığını vurguladığı bir referandumun ardından 2014'te ilhak etmişti.

Kaynak: BBC Türkçe

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.