Kızılhaç Başkanı: Gazze'de yaşananlar dünyanın ahlaki başarısızlığı

Kızılhaç Başkanı: Gazze'de yaşananlar dünyanın ahlaki başarısızlığı

Spoljaric, "Açık olan şu ki, çatışmaların mevcut düzeyinde, anlamlı bir insani yardım müdahalesi imkansız olmasa da son derece zor görünüyor." dedi.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Başkanı Salı günü yaptığı açıklamada Gazze'deki savaşı uluslararası toplumun "ahlaki başarısızlığı" olarak değerlendirdi ve İsrail ile Hamas'ı çatışmaları durdurmak için yeni bir anlaşmaya varmaya çağırdı.

ICRC Başkanı Mirjana Spoljaric, Gazze Şeridi ve İsrail'e yaptığı ziyaretlerin ardından Cenevre'de gazetecilere verdiği demeçte, "Ahlaki başarısızlıktan söz ediyorum çünkü savaşın devam ettiği her gün, uluslararası toplumun bu kadar büyük acıları sona erdirebileceğini kanıtlayamadığı bir gün daha demek ve bunun sadece Gazze'de değil nesiller üzerinde de etkisi olacak" dedi.

Spoljaric, 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlenen sürpriz saldırı sırasında Hamas tarafından Gazze'ye götürülen İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasına atıfta bulunarak, "İki tarafın anlaşması olmadan hiçbir şey olmaz, bu nedenle onları müzakerelere devam etmeye çağırıyoruz..." dedi.

Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda Kasım ayı sonunda bir hafta süren ateşkes, İsrail hapishanelerindeki 240 Filistinli kadın ve genç karşılığında Gazze'deki 110 rehinenin serbest bırakılmasını sağladı.

İsrail 1 Aralık'ta hava saldırılarına yeniden başladı ve kalan rehinelerden bazıları İsrailli yetkililer tarafından gıyaben ölü ilan edildi.

ICRC ateşkes sırasında rehinelerin serbest bırakılmasını kolaylaştırmış olsa da, grup bazı İsrailliler tarafından diğerlerini serbest bırakmak ve onlara tıbbi bakım sağlamak için daha fazlasını yapmamakla eleştirildi. Bazı sosyal medya kullanıcıları ICRC'yi rehineleri Gazze dışına götüren bir "taksi servisine" benzetti.

Spoljaric, "Oraya gidip rehineleri alıp dışarı çıkaramazsınız," diyerek Uber ya da taksi hizmetiyle yapılan herhangi bir benzetmenin "kabul edilemez ve çirkin" olduğunu söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu geçen hafta, bir kaynağın İsrail istihbarat şefinin Katar başbakanı ile görüştüğünü söylemesinin ardından, Hamas'ın elindeki rehinelerin kurtarılması için yeni görüşmelerin yapıldığını doğrulamıştı.

Spoljaric, "Tüm taraflarla, varacakları anlaşmayı operasyonel hale getirmeye hazır olmaları için konuşmaya devam ediyoruz" dedi.

Spoljaric, "Açık olan şu ki, çatışmaların mevcut düzeyinde, anlamlı bir insani yardım müdahalesi imkansız olmasa da son derece zor görünüyor." dedi.

Spoljaric'in açıklamaları, 160 yıllık İsviçre merkezli ICRC'nin bu yıl artan insani ihtiyaçlar nedeniyle bir likidite krizinden kıl payı kurtulmasının ardından yeni bir dört yıllık strateji yayınlamasıyla birlikte geldi.

Spoljaric, kuruluşun maliyetleri azaltmak için bu yıl ve önümüzdeki yıl yaklaşık 4.000 pozisyonda azaltmaya gideceğini, ancak savaşan taraflar için tarafsız bir arabulucu olarak temel rolüne bağlı kalacağını söyledi.

Sözcü, yeni strateji kapsamında 2024 yılında İsrail ve işgal altındaki Filistin toprakları, Sudan, Burkina Faso ve Haiti'de artan şiddet nedeniyle harcamaların artacağını ancak Suriye, Ukrayna, Afganistan ve Güney Sudan'da azalacağını söyledi.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum