Kızılhaç'tan Yemen'den çekilme kararı

Kızılhaç'tan Yemen'den çekilme kararı

Kızılhaç 71 çalışanını Yemen'den çekme kararı aldı.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Perşembe günü güvenlik sebepleri ve tehditler nedeniyle 71 uluslararası personeli Yemen'den çekerek Cibuti'ye taşıdığını açıkladı. Uluslararası yardım kuruluşu, "faaliyetlerinin engellendiğini, tehdit edildiğini ve direkt olarak hedef alındığını" öne sürüyor.

Yardım kuruluşu, kısmi tahliyeyle darbe aldığını söylediği cerrahi programını, su ve gıda yardımı programlarını sürdürmeye devam edebilmesi için Yemen'deki üç yıllık çatışmanın tüm taraflarına güvenlik teminatı sağlama çağrısında bulundu.

Sözcü Marie Claire Feghali, Yemen'de yaklaşık 450 ICRC çalışanının kaldığını söyledi. 

ICRC tarafından yapılan açıklamada, "Şu anki faaliyetlerimiz son haftalarda engellendi, tehdit edildi ve doğrudan hedef alındı. Ayrıca organizasyonumuzun çatışmalarda bir piyon olarak araçsallaştırılacağına yönelik güçlü bir girişim görüyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Lübnan vatandaşı olan bir ICRC çalışanı, 21 Nisan'da Yemen'in güneybatısındaki Taiz şehrinde arabasına ateş açılarak bilinmeyen kişiler tarafından öldürülmüştü.

Açıklamada "Çalışanlarımızın güvenliği Yemen'deki çalışmalarımız ve varlığımız için pazarlık edilemeyecek ön koşulumuzdur." denildi.

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon 2015 yılında İran destekli Husilere karşı Yemen hükümetine destek olma amacıyla savaşa girmişti.

Savaş süresince 10 bin civarında insan hayatını kaybederken ülke kıtlığın eşiğine geldi ve kötüleşen ekonomi ile birlikte kolera gibi salgın hastalıklar ortaya çıktı. 

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.