Suudi vizyonu Yemenli mağaza çalışanını keskin nişancıya çevirdi

Suudi vizyonu Yemenli mağaza çalışanını keskin nişancıya çevirdi

Riyad'ın Suudileştirme politikası sonucunda binlerce Yemenli sadece tek bir sektörün geliştiği ülkelerine gönderildi: Savaş sektörü

Suudi "vizyonu" Yemenli mağaza çalışanlarını nasıl keskin nişancılara çevirdi

Riyad'ın Suudileştirme politikası sonucunda binlerce Yemenli sadece tek bir sektörün geliştiği ülkelerine gönderildi: Savaş sektörü

Heysem, Yemen'e döndüğünde iş kurabilmek ve evlenebilmek için Taiz'den ayrılarak Suudi Arabistan'a iş bulmaya gitti.

Kozmetik mağazasında çalışan 35 yaşındaki Heysem, ayda 2 bin Suudi riyali alıyordu. Yemen'deki ebeveynleri ile dört kardeşinin ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak ve kendisine yeni bir ev kurmak için yetecek bir paraydı.

Daha sonra Heysem Suudi Arabistan'dan çıkartıldı. Suudi Arabistan'ın "Vizyon 2030" adlı Suudileştirme politikası kapsamında yüz binlerce diğer işçi gibi ihtiyaç fazlası sayıldı.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonu tarafından desteklenen Yemen hükümeti ile Husiler arasında devam eden savaşta tahrip olmuş Taiz şehrine geri dönmek zorunda kaldı. Çok az iş ve çok az umut vardı.

Bir seçeneği vardı: Asker olmak ve onu sadece haftalar önce kovan ülkeyi para karşılığı korumak.

Şu anda, Suudi iç politikasının Yemen'deki çatışmayı körükleyen müdahalesinin, yalnızca savaş sektörünün büyüdüğü bir ülkede işsiz insan havuzunun boşaltılmasının bir parçası oldu. 

Mağaza çalışanlığından keskin nişancılığa

Heysem konuyla ilgili şunları aktarıyor:

"Küçük kardeşlerimden ikisi bir yıl önce Suudi Arabistan saflarında savaşa katıldılar ve Suudi sınırındaki Husilerle savaşmak için iyi para aldılar. Bu benim için en iyi seçimdi, Yemen'de başka iş bulamıyorum. Suudi Arabistan'ı Ocak ayında terk ettim ama bir ay içinde Necran'a kardeşlerimle buluşmak için geri döndüm. Bekleme listesinde yaptığım şeyi yapmak isteyen çok fazla Yemenli var. Neyse ki kardeşlerim kuyruğu atlamamda bana yardımcı oldular."

Heysem'e bir silah verildi. Ancak Husilere karşı 3 ay boyunca keskin nişancı olarak savaşmaya gönderilmeden önce hiçbir eğitim almadı. 

Heysem, "İyi bir atış yaptım ve keskin nişancılar genellikle daha güvenli bölgelerdeydiler, bu yüzden tehlike hissetmedim." diyor. Bunun için ayda 2,000 Suudi riyali alıyor.

Heysem, "Bu parayı Suudi Arabistan'da da alıyordum ancak günümün yarısında normal hayatımı yaşıyordum. 

"Yakında hayallerime kavuşacağım"

Bir savaşçı olarak her şeyi bedavaya alıyorum ve hiçbir şey için ödeme yapmıyorum. Suudi Arabistan'da beş yıl geçirdim ve hayallerime ulaşmadım ama yakında ulaşacağımı umuyorum." şeklinde konuştu.

Para için savaştığını söyleyen Heysem, "Suudi Arabistan'ı ya da yönetimini sevmiyorum, ama para için onlarla birlikte savaşıyorum. Bizi Suudilerin hizmetçisi yapan benim hükümetim." ifadelerini kullanıyor.

Suudileşme, Husi saflarının büyümesine öncülük ediyor

Husiler de Suudileşme politikasından faydalandı. 

Muhammed'in Cidde'de gardiyan olarak çalışması Ocak ayında sona ermişti ve Ibb eyaletindeki yedi aile mensubunu geçindirme araçları bir gecede yok oldu.

Bu muameleden iğrenen Muhammed, Husilere katılmaya karar verdi. Şu anki görevinin Ibb eyaletinde sınır ötesine adam yerleştirme olduğunu söyleyen Muhammed konuyla ilgili "Suudilerle savaşmayı umuyorum ancak hala eğitimim olduğu için Husiler beni henüz göndermedi. Bugünlerde para umurumda değil. Ülkemi korumak ve Suudilerin bizi kovduğu gibi onları Yemen'den kovmak istiyorum." şeklinde konuştu.

Husilere yakınlığıyla bilinen bir siyasi analist olan Muhammed el Deylemi, Suudi Arabistan'a yönelik bu türden bir geri tepmenin "saldırganlığa" normal bir tepki olduğunu söyledi ve "Suudi Arabistan Yemenilere karşı bir savaş başlattı ve sonra Yemenileri topraklarından sürgün etti. Yemenilerin Suudi Arabistan'dan neden nefret ettiğini tam olarak anlayabilirsiniz." ifadelerini kullandı. 

"Herkesi alacağız"

Taiz ilindeki Suudi Arabistan destekli hükümete bağlı Halk Direnişi grubunun saha komutanı olan Ebu Gaffar şu ifadeleri kullanarak saflarına katılmak isteyen herkesi alacaklarını söyledi: 

"Taiz'in ve bütün ülkenin kurtulması önceliğimiz. Eski 'gurbetçiler' Husilere karşı olan savaşa katılması pozitif bir adım. Yemenliler ülkelerini Husilerden kurtarmayı ve hayatlarını yeniden inşa etmeyi umuyorlar. Yemenli 'gurbetçiler' için üzülüyoruz, ancak kurtuluştan sonra uygun işleri bulacaklar."

Taiz'deki hükümet eğitim bürosunda çalışan Memun Ahmed, işsizliğin erkeklerin savaşa katılmasının başlıca nedenlerinden biri olduğunu belirtti.

"Gurbetçiler geri döndüğünde iş yoktu." diyen Ahmed, Yemen hükümetinin işsizliği çözmesi gerektiğini, bu sayede insanların savaşın bir parçası olmasının önüne geçilebileceğini söyledi.

Middle East Eye tarafından yayınlanan bu yazı Mepa News okurları için tercüme edilmiştir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.