Suudi koalisyonu Yemen'de beklenen operasyonu başlattı

Suudi koalisyonu Yemen'de beklenen operasyonu başlattı

Suudi Arabistan liderliğinde Yemen'de Husilere karşı savaşan koalisyon ülkenin ana liman kentini ele geçirmek için operasyon başlattı.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Yemen'deki iç savaşta Husilere karşı savaşan koalisyon, ülkenin en büyük dördüncü kenti ve Kızıldeniz üzerindeki ana limanı olan Hudeyde'de geniş çaplı bir askeri operasyon başlattı.

Yemen'in merkezi yönetimine bağlı askerlere destek vererek sabah saatlerinden bu yana Husi mevzilerini bombalayan koalisyon güçleri, iç savaşa dahil oldukları 2015 yılından bu yana ilk kez İran destekli Husilerin savunma hatlarının bu denli güçlü olduğu bir yerleşime saldırmış oldu.

Harekat kararı, koalisyona dahil olan Birleşik Arap Emirlikleri'nin, limanı terk etmeleri için Husilere vermiş olduğu üç günlük sürenin dolması sonrası başladı.

Yemen'in Arap koalisyonu tarafından desteklenen ve sürgündeki hükümeti, harekâtın başlaması ile birlikte yazılı bir açıklama yaparak limanın düşmesinin Husi milislerinin "yenilgisinin başlangıcı" olacağını savundu.

Açıklamada "Uzun zamandır silahları ile kıymetli Yemenlilerin kanını döken İran'ın eli kesilecek" ifadesi yer aldı.

Husi milislerin oluşturduğu Yemen Devrim Komitesi lideri Muhammed Ali el-Husi, Twitter üzerinden bir mesaj yayınlayarak limana saldırılması durumunda Kızıldeniz'deki uluslararası deniz taşımacılık hatlarından geçen petrol tankerlerini hedef almakla tehdit etti.

Koalisyon güçleri tarafından "Altın Zafer" ismi verilen harekâtta Yemenli güçler Hudeyde kentine karadan saldırıya geçerken Arap devletleri havadan ve denizden bombardımana katılıyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonunu bölgeye başlattığı saldırıda geniş çaplı sivil kayıplarının yaşanmasından endişe ediliyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonunu 2015 yılında Yemen'deki savaşa dahil olduğu günden bu yana düzenledikleri hava saldırılarında çok sayıda sivil yaşamını yitirdi.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe, Mepa News

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.