Kolombiya'da barış görüşmeleri yeniden başladı

Kolombiya'da barış görüşmeleri yeniden başladı

Kolombiya'da hükümet ve silahlı Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) arasında askıya alınan barış görüşmeleri pazartesi günü Meksika'nın başkenti Mexico City'de yeniden başladı.

Yaklaşık 60 yıldır devam eden silahlı çatışmaları sonlandırmak için yürütülen barış görüşmelerine Norveç, Venezuela, Küba, Brezilya ve Şili garantörlük ediyor. Müzakerelerin ilk raundu geçtiğimiz yıl kasım ayında Venezuela'nın başkenti Karakas'ta yapılmıştı.

Yılbaşı arefesinde Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, ELN ve diğer isyancı gruplarla ateşkes ilan edildiğini açıklamıştı. Fakat birkaç gün sonra ELN bunun henüz üzerinde anlaşılmamış bir öneri olduğuu duyurdu. Hükümet ise ELN'nin pozisyonu ile ilgili yanlış anlaşılmanın sorumlusunun örgüt olduğunu ileri sürmüştü.

Pazartesi günü her iki tarafın müzakere delegasyonu liderleri görüşmelerin çift taraflı ateşkes ve çatışmalardan en fazla etkilenen bölgelere insani yardım ulaştırılması olacağını belirtti.

ELN, 1964 yılında radikal Katolik rahipler tarafından kurulan ülkede faaliyetini sürdüren en eski büyük isyancı grup konumunda. 

Altı ay önce göreve gelen ve kendisi de eski bir isyancı lider olan Devlet Başkanı Petro ülkeye mutlak barışı getirme sözü vermişti.

Kaynak: Euronews

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.