Konut satışları Ocak ayında yüzde 24,8 azaldı

Konut satışları Ocak ayında yüzde 24,8 azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun konut satışlarına ilişkin istatistiklerine göre Ocak ayında konut kredili satışlar yüzde 77.2 oranında düşüş kaydederken, hem ilk hem ikinci elde daralma gözlemlendi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye genelinde konut satışlarının Ocak ayında yüzde 24,8 azalarak 72 bin 937 adet olduğunu açıkladı.

TÜİK'in açıkladığı konut satış istatistiklerine göre, "ipotekli satış" olarak nitelendirilen konut kredili satışlar da bir önceki yılın aynı ayına göre Ocak ayında yüzde 77,2 düşüşle 6 bin 537 adet olarak gerçekleşti. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 9 olarak gerçekleşti.

Konut satışlarında, İstanbul yüzde 18,4 ile en yüksek paya sahip olurken İstanbul'u, yüzde 9,3 pay ile Ankara ve yüzde 5,2 pay ile İzmir izledi.

Hem ilk hem ikinci elde düşüş

İlk defa satılan konut sayısı ocakta, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30 azalarak 31 bin 48'e geriledi.

İkinci el konut satışları da ocakta geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 20,4 azalış göstererek 41 bin 889 olarak gerçekleşti. 

Yabancılara satış yüzde 82 arttı

Yabancılara yapılan konut satışı ise Ocak ayında yüzde 81,9 artarak 3 bin 168 adet oldu. Türkiye'de en fazla konut alan yabancılar, 605 konutla Iraklılar oldu. Irak'ı sırasıyla, 305 konut ile İran, 195 konut ile Rusya, 191 konut ile Afganistan ve 151 konut ile Ürdün izledi.

Türkiye ekonomisinin son 15 yıldaki itici gücü olan inşaat sektörü ekonomideki daralma nedeniyle zor bir dönemden geçiyor. Yaklaşık 2 milyondan fazla insana istihdam sağlayan sektörde durgunluk nedeni ile konut satışları her ay yaklaşık yüzde 10 düşüyor. Hükümet dar boğazı aşmak için 250 bin dolarlık gayrimenkul alan yabancılara doğrudan vatandaşlık vermek de dahil sektörü rahatlatmak amaçlı çeşitli önlemlere baş vuruyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.