Kore: Kuzey ve Güney arasında görüşmeler yeniden başlıyor

Kore: Kuzey ve Güney arasında görüşmeler yeniden başlıyor

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in arasında, kapatılan iletişim kanallarını yeniden açmak için yapılan yazışmaların olumlu sonuç verdiği bildirildi.

Kuzey Kore ile Güney Kore arasında son bir yıldır kapalı tutulan iletişim kanalları Kore Savaşı'nı bitiren ateşkesin 68'inci yılında yeniden açıldı. Taraflar, Kuzey'i nükleer silahlardan arındırmayı amaçlayan ABD liderliğindeki diplomasi çıkmazına rağmen ilişkileri iyileştirmeyi kabul ettiklerini duyurdu.

Yapılan açıklamada, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in arasında, kapatılan iletişim kanallarını yeniden açmak için nisan ayından bu yana süren yazışmaların olumlu sonuç verdiği bildirildi.

"Kore ulusu, Kuzey-Güney ilişkilerinin durgunluktan kurtulduğunu görmek istiyor"

Açıklamada, iki ülke arasındaki resmi iletişim hatlarının aktif hale getirildiği belirtilerek, "Ortak güven içerisinde ikili ilişkilerin en kısa zamanda yeniden iyileştirilmesi" temenni edildi.

Kuzey Kore devlet ajansı da Güney'den yapılan resmi duyuruyu doğruladı. Ajans, "Artık tüm Kore ulusu, Kuzey-Güney ilişkilerinin gerilemeden ve durgunluktan olabildiğince erken kurtulduğunu görmek istiyor" dedi.

Ayrıca İlişkileri iyileştirme kararı, 27 Temmuz 1953'te imzalanarak, 1950-53 yılları arasındaki Kore Savaşı'nı bitiren Panmunjom Ateşkes Antlaşması'nın yıl dönümünde alındı.

Kuzey Kore hükümeti geçen yıl, Güney Koreli aktivistlerin Kuzey Kore sınırına deniz yoluyla protesto içerikli broşürler yollamasına karşı tedbir almaması nedeniyle Güney Kore ile iletişim kanallarını durdurma kararı almıştı.

Washington ve Pyongyang arasındaki nükleer müzakereler ise Kim ile dönemin Cumhurbaşkanı Donald Trump arasındaki üç zirveden ikincisinin çöktüğü 2019'un başlarından bu yana çok az ilerleme kaydetti.

Kaynak: Euronews

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.