"Koronavirüs nedeniyle ölenlerin gerçek sayısı çok daha yüksek"

"Koronavirüs nedeniyle ölenlerin gerçek sayısı çok daha yüksek"

Çin’deki koronavirüs vakalarının sayısı on binlerle ölçülüyor. Ölü sayısı ise en az 493.

Çin'de ortaya çıkan ve çok sayıda ülkeye yayılan koronavirüs vakalarının sayısı hızla artıyor. Pekin, ülkede ölenlerin sayısını 490 olarak açıklarken, 24 binden fazla kişinin de hastalığa yakalandığını duyurdu. Peki, bu rakamlar ne kadar doğru? Deutsche Welle Vuhan'da sağlık teknisyeni olan ve bir hastanede çalışan Jiesi Luo ile konuştu.

Vuhan'da virüsün bulaşma riskinin ne kadar yüksek olduğu sorulan hastane çalışanı, hastalık belirtisi gösteren hastaların, geldiğinde muayene olmak için saatlerce beklediğini söyledi. Luo, "Onları muayene eden hekimler, ellerine reçeteyi verip, insanlardan uzak durmalarını da tavsiye ederek eve gönderiyorlar. Bekleme odası öksüren insanlarla dolu. Bulaşma riski, virüsün yaygın olduğu ortamda bulunmuş sağlıklı insanlarda da giderek artıyor." diye konuştu.

Virüsten korunmak için alınan önlemler ne durumda?

Ağzı kapatan maskeler ile dezenfektanlar tükendiğini söyleyen hastane çalışanı hastanelerde de sıkıntı yaşandığını bildirdi. Luo, "Vuhan'a çok miktarda bağış geldi, ancak onlara rağmen hekimlerin her dört saatte bir maskeyi, altı saatte bir de koruyucu giysiyi yenilemesine dair yönetmeliği uygulamak yine de imkansız." diye konuştu.

"Gerçek rakamlardan daha çok"

Gerçek rakamların resmi olarak açıklananlardan çok daha yüksek olduğunu öne süren Luo, çalıştığı hastanede bir kişi test yapılmadan hayatını kaybettiyse kayıtlara koronovirüse bağlı ölüm diye geçmediğini anlattı.

"Açılacak hastaneler yeterli değil"

Çin'de iki yeni hastane açılmasını değerlendiren Luo, toplam iki bin yataklı iki yeni tesisin açılmasının yeterli olmayacağı görüşünde. Uzman sağlık personeli bulabilme sıkıntısının bulunduğunu ve hekimlerin, hemşire ve hastabakıcıların işinin başından aşkın olduğunu, vardiyaların da işlemesi gerektiği gibi işlemediğini belirtti.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum