"Kredi faizlerine üst sınır gelebilir"

"Kredi faizlerine üst sınır gelebilir"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bankaların özellikle kurumsal kredilerde piyasaya verdikleri faiz oranlarını perşembe günü düşürülen politika faizine yakınlaştırmak için adım atması bekleniyor.

Reuters'e konuşan 3 bankacılık kaynağı, politika faizi ile piyasa faizleri arasındaki makasın açılmasının ardından böyle bir önlem alınmasını bekliyor.

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 14'ten yüzde 13'e çekmesinin ardından yaptığı açıklamada, söz konusu farktaki artışın para politikalarının etkinliğini azalttığını belirtmişti.

Bankacılık kaynakları bu açıklamanın kredi faizlerine bir üst sınır getirileceğine yönelik açık bir mesaj olduğunu belirtti. Aynı şekilde bankanın ihracat kredisi gibi seçilmiş bazı kredi gruplarına yönelik teşviklerini güçlendirmeye devam etmesi bekleniyor fakat bankacılar, bu durumun özel sektörde kafa karışıklığına sebep olduğunu belirtiyor.

Kaynaklar yeni adımın halihazırda uygulanan belirli bir oranın üzerinde faizle verilen krediler için karşılık olarak hazine bonosu tutulması şartının getirilmesi olabileceğini belirtti.

Kaynaklardan biri "Örneğin bir banka yüzde 22'den daha yüksek bir faizle kredi vermesi durumunda Merkez Bankası bunun bir kısmını uzun vadeli hazine bonosu olarak tutulmasını şart koşabilir," ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ekonomi yönetimi enflasyonu faizler yoluyla değil mali kurallar ve teşviklerle kontrol altına almaya ve cari açığı düşürmeye çalışıyor.

Örneğin ihracatçılar yüzde 13 olan politika faizine yakın oranlarda kredi kullanabilirken benzer büyüklükteki kurumsal kredilerin faizi yüzde 40'ı bireysel kredilerinki ise yüzde 50'yi bulabiliyor.

Kaynak: Euronews

280.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.