Krizin faturası: Milyonlarca kişi Venezula'yı terk ediyor

Krizin faturası: Milyonlarca kişi Venezula'yı terk ediyor

Venezuela'da ekonomik kriz artarken sayısı iki milyonu aşkın kişi de ülkeyi terk etti.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, 2014 yılından bu yana nüfusun yüzde 7'si Venezuela'yı terk etti. Ülkeden giden 2.3 milyon kişinin çoğunun rotası Kolombiya, Ekvador, Brezilya, Peru gibi bölge ülkeleri.

Venezuela vatandaşlarının gelmesi bu ülkeleri de zora sokuyor. Komşu ülkeler, göçmen akınından etkilenmemek için bazı önlemler alıyor. Önceden Venezuelalılara kimlikle giriş hakkı veren Peru bunlardan biri. Geçen sene ülkeye gelen 400 bin göçmenin ardından Peru, Venezuela'dan gelenlerin geçerli bir pasaportu olması şartı getirdi.

Venezuela'da hiperenflasyon ve gıda yetersizliği, halkı göç etmeye sürükleyen en temel etken. Birleşmiş Milletler, ülkeyi terk edenlerin 1 milyondan fazlasının açlık nedeniyle göç ettiğini belirtiyor. Venezuela'da fiyatlar 26 günde bir ikiye katlanıyor. Bu da durumun daha da kötüye gidebileceğini gösteriyor. Resmi rakamlara göre günde yaklaşık 5 bin kişi ülkeyi terk ediyor. Yıl sonuna kadar 800 bin kişinin ülkeyi terk etmesi bekleniyor.

Ülkede yapılan anketler, genç nüfusun yarısından fazlasının kalıcı olarak Venezuela'yı terk etmek istediğini gösteriyor. IMF, ülkede enflasyonun yıl sonuna kadar yüzde bir milyona çıkabileceğini ifade ediyor.

Kaynak: Mepa News, Quartz

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.