Kuveyt Emiri Nevaf el Ahmet el Cabir es Sabah kimdir?

Kuveyt Emiri Nevaf el Ahmet el Cabir es Sabah kimdir?

Yeni Kuveyt Emiri Nevaf el Ahmet es Sabah kimdir?

Başbakan Sabah el Halid es Sabah başkanlığında olağanüstü toplanan Bakanlar Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada, Veliaht Prens Nevaf el Ahmet el Cabir es Sabah’ın yeni Kuveyt Emiri olduğu açıklandı.

Şeyh Nevaf el Ahmet el Cabir es Sabah (83 yaşında), ülkenin 1962'de bağımsızlığını kazanmasından bu yana Kuveyt Devleti'nin inşa sürecine tanık olan ve modern Kuveyt'in temellerini atıp ülkenin kalkınma sağlamasına katkıda bulunan en önemli siyasi isimler arasında gösteriliyor.

Şeyh Nevaf, 25 Haziran 1937'de Kuveyt'te doğdu ve Dasman Sarayında büyüdü.

Şeyh Nevaf el Ahmet, geleceğin yöneticilerinin eğitildiği okullarda eğitim alarak son 6 yılda, devlet yönetiminde çeşitli pozisyonlara yükseldi.

Es Sabah ailesinin geleneğine göre 7 Şubat 2006'da veliaht prensliğe getirildi. Ayrıca veliaht prens olduğu dönemde dünyanın en yaşlı veliaht prens unvanını elinde bulundurdu.

20200930-sheikh-nawaf-al-ahmed-al-sabah-174dce86d53-medium.jpg

Nevaf el Ahmet el Cabir es Sabah

29 Eylül 2020’de üvey kardeşi Sabah el Ahmet el Cabir es Sabah'ın tedavi gördüğü Amerika Birleşik Devletleri’nde 91 yaşında ölmesiyle Kuveyt Emiri olarak tahta geçti.

Kariyeri

Şeyh Nevaf, kariyerine 21 Şubat 1962'de Emir Şeyh Abdullah es Salim es Sabah'ın kendisini Havalli Valisi olarak atamasıyla başladı. Nevaf, 19 Mart 1978'e kadar bu görevde devam etti.

Havalli, Şeyh Nevaf'ın yönetimi altında geçirdiği 16 yıl boyunca, birbirini izleyen atılımlara tanıklık ederek, modern inşaat ve ekonomik faaliyetlerle dolu bir ticaret ve konut merkezine dönüştü.

1978 yılında İçişleri Bakanı görevini üstlendi ve bu görevi 26 Ocak 1988 tarihine kadar sürdürdü. Sonrasında savunma bakanlığına atandı.

Nevaf, üvey kardeşi Emir Şeyh Cabir el Ahmet el Cabir es Sabah'ın emirliği sırasında güvenlik güçlerinin manevi babası ve İçişleri Bakanlığının gerçek kurucusu olarak nitelendirildi.

Nevaf, İçişlerinde görevde bulunduğu iki dönem boyunca, Kuveyt'in güvenlik ve istikrarını sürdürme ana hedefine dayanarak, güvenlik sistemi için strateji geliştirmeye, güvenlik sektörlerini modernize etmeye, polis çalışmalarını geliştirmeye ve teşvik etmeye çalıştı.

Körfez savaşının ardından Nevaf, 20 Nisan 1991'de çalışma ve sosyal işler bakan vekili olarak atandı ve 17 Ekim 1992 tarihine kadar görevde kaldı.

Şeyh Sabah el Ahmet el Cabir es Sabah, 29 Ocak 2006'da Kuveyt Emiri olduktan sonra, 7 Şubat 2006'da resmî olarak Nevaf'ı veliaht prens olarak ilan etti.

Katkıları

İçişleri Bakanlığı olarak görev yaptığı süre boyunca Nevaf, Körfez ve Arap içişleri bakanlarının birçok toplantısına katıldı. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve Arap ülkelerinde güvenlik sisteminin oluşturulmasına katkıda bulundu. 

Nevaf, Arap Devletleri işbirliği Konseyi arasında ulusal birlik programlarını destekleyerek önemli bir rol oynadı.

Görev süresi boyunca Nevaf, Kuveyt Emirinin, Körfez uzlaşması ve Yemen krizinin çözülmesi konusundaki çabalarını destekledi.

Nevaf, Süleyman el Casim el Hanım'in kızı Şerife Süleyman el Casim el Hanım ile evlendi. Dört oğlu ve bir kızı var.

Veliaht Prens iken yolsuzluğa karşı önemli bir mücadele yürüten Nevaf, bir hanedan üyesinin yolsuzluğa karıştığına dair iddiaların ardından 23 Ağustos'ta Kuveyt halkına hitaben yaptığı konuşmada, iktidardaki aile üyelerinin hukuktan üstün olmadığını söylemişti.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.