Kuzey Kore ABD ile üçüncü zirveye hazır

Kuzey Kore ABD ile üçüncü zirveye hazır

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Washington’un müzakere masasına ‘doğru bir tutumla’ gelmesi şartıyla ABD Başkanı Donald Trump ile üçüncü kez görüşmeye hazır olduğunu söyledi.

Kuzey Kore basınında çıkan haberlere göre Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ABD’nin "cesur bir karar" alması için yıl sonuna kadar bekleyeceğini belirtti.

Kuzey Kore haber ajansı, Kim’in Kuzey Kore Halk Meclisi’nde yaptığı konuşmada, “Eğer ABD doğru bir tutumla üçüncü bir zirve önerisinde bulunursa katılmaya hazırız” dediğini aktardı. Kim, Trump ile olan kişisel ilişkisinin "güçlü" olduğunu belirterek, "İstediğimizde mesaj alışverişinde bulunabiliyoruz. ABD'nin cesur bir karar vermesi için yıl sonuna kadar sabırla bekleyeceğiz” dedi.

Kim ve Trump arasındaki ikinci zirve, Pyongyang'ın Kuzey Kore’ye yönelik ABD yaptırımlarının kaldırılmasını şart koşmasıyla başarısız şekilde sonlanmıştı.

ABD Başkanı Trump, Pyongyang'ın nükleer ve balistik programlarından dolayı yaptırım uygulandığını, görüşmelerde Pyongyang’ın yaptırımların bir kısmının kaldırılmasını talep ettiğini belirtmişti. 

ABD ve Güney Kore'den açıklama

Trump Perşembe günü Kim ile üçüncü bir zirve olasılığı hakkında konuştu. Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile Beyaz Saray'da yaptığı bir toplantıda Trump, “Bu konuyu tartışacağız. Kim ile başka toplantılar yapma ihtimalimiz var. Bu zirvelerden ve Kim’le buluşmaktan zevk alıyorum” dedi.

Öte yandan Seul’den yapılan açıklamada, "Hükümetimiz, diyaloga yönelik mevcut ivmeyi korumak için elinden geleni yapacak” ifadeleri kullanıldı.

Kim ve Trump, Haziran 2018’de Singapur’da bir araya geldi ve burada Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılması konusunda bir anlaşmaya imza attılar. İki lider arasındaki Hanoi’de gerçekleştirilen ikinci zirve ise taraflar arasındaki anlaşmazlık nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.