"Kim Jong-un ilk Rusya ziyareti için yola çıktı"

"Kim Jong-un ilk Rusya ziyareti için yola çıktı"

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un, göreve gelişinden bu yana ilk kez Rusya'yı ziyaret etmek için yola çıktığı öne sürüldü.

Rus haber ajansı Ria Novosti'ye konuşan bir kaynak, Kuzey Kore liderinin zırhlı treninin çarşamba günü Rusya'nın Vladivostok kentine varacağını belirtti. Kuzey Kore lideri, babası ve dedesi gibi yurt dışı ziyaretlerinde ulaşım aracı olarak genelikle treni tercih ediyor.

Buluşmanınsa, Putin'in Çin'de gerçekleştirilecek modern İpek Yolu olarak bilinen "Kuşak ve Yol" zirvesi öncesinde, 25 Nisan'da yapılması bekleniyor.

Rus Kommersant gazetesine göre ikilinin görüşmesi Vladivostok'taki Uzak Doğu Federal Üniversitesi'nin kampüsünde yapılacak.

Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA ise, liderleri Kim Jong-un'un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ile bir araya geleceğini doğrularken, zirvenin nerede ve ne zaman yapılacağı konusunda bilgi vermedi.

8 yıl sonra ilk resmi buluşma

Kuzey Kore ile Rusya arasındaki üst düzey görüşme en son 2011 yılında gerçekleşti. Kim Jong-un'un babası Kim Jong İl, ölümünden birkaç ay önce bir zirveye katılmak üzere Rusya'ya gitmiş, dönemin Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ile görüşmüştü.

Pyongyang'ın rotasını Rusya'ya çevirmesinin arkasındaki neden olarak, ABD ile yürütülen müzakerelerde sonuca ulaşılamaması görülüyor.

Kuzey Kore, ABD ile yapılan görüşmelere Amerikan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile devam etmek istemediklerini belirterek Pompeo'nun yerine daha olgun bir kişinin getirilmesi talebinde bulunmuştu. Bu açıklamanın öncesinde ise Kuzey Kore yeni bir nükleer silah denemesi daha yapmıştı.

Öte yandan ABD'nin Moskova Büyükelçiliği, ABD Özel Kuzey Kore temsilcisi Stephen Biegun'ın Moskova'da Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Igor Morgulov ile bir araya gelerek Kuzey Kore'nin nükleer silahtan tamamen arındırılması amacıyla izlenecek yollar üzerinde durduklarını bildirdi ve görüşmeyi "yapıcı" olarak niteledi.

ABD yaptırımları yüzünden ekonomisi zarar gören Kuzey Kore, Rusya ile ticari ilişkilerini güçlendirmeyi hedefliyor.

Tarih belli oldu

Kremlin sözcüsü Dimitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un 25 Nisan'da bir araya geleceğini açıkladı.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.