Kuzey Kore hipersonik savaş başlığına sahip katı yakıtlı füze denemesi yaptı

Kuzey Kore hipersonik savaş başlığına sahip katı yakıtlı füze denemesi yaptı

Son test, Kim Jong Un'un Güney Kore'yi düşman devlet olarak ilan etmesinden günler sonra gerilimi daha da tırmandırdı.

Kuzey Kore, daha güçlü ve tespit edilmesi daha zor silahlar geliştirme çabalarını sürdürürken hipersonik bir savaş başlığı ile donatılmış yeni bir katı yakıtlı füze denediğini açıkladı.

Pazar günü öğleden sonra gerçekleşen fırlatma, Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Choe Son Hui'nin ABD ve diğer ülkelerde Pyongyang'ın Moskova'nın teknoloji transferi karşılığında Ukrayna'da kullanılmak üzere Rusya'ya silah sattığı yönündeki iddialar üzerine Moskova'ya gittiği sırada gerçekleşti.

Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA) Pazartesi günü yaptığı açıklamada, komşu Japonya ve Güney Kore tarafından tespit edilen fırlatmanın yeni çok kademeli, yüksek itiş gücüne sahip katı yakıtlı motorların ve orta menzilli hipersonik manevra kabiliyetine sahip savaş başlığının test edilmesi amacıyla gerçekleştirildiğini bildirdi.

KCNA test atışının "hiçbir komşu ülkenin güvenliğini etkilemediğini ve bölgesel durumla hiçbir ilgisi olmadığını" da sözlerine ekledi.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada füzenin Doğu Denizi'ne doğru uçtuğunu ve yaklaşık 1,000 km yol kat ettiğini belirterek Seul, Washington DC ve Tokyo'daki yetkililerin füzenin özelliklerini incelediklerini söyledi.

Japonya Savunma Bakanlığı füzenin azami irtifasının en az 50 km olduğunu açıkladı.

Kuzey Kore son füze denemesini 18 Aralık'ta Doğu Denizi'ne fırlattığı Hwasong-18 katı yakıtlı kıtalararası balistik füze (ICBM) ile yapmıştı.

Daha önce de 11 Kasım ve 14 Kasım tarihlerinde bir orta menzilli balistik füze için yeni katı yakıtlı motorlar test etmişti.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un geçtiğimiz hafta Seul'ü "baş düşmanı" olarak ilan etmiş ve Güney Kore'yi yok etmekten çekinmeyeceği uyarısında bulunmuştu.

KCNA'nın haberine göre Kim, "Kore Cumhuriyeti [Güney Kore] adlı varlığı Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne karşı en düşman devlet olarak tanımlamamız gereken tarihi zaman nihayet geldi" dedi.

Analistler son denemenin zamanlamasının endişe verici olduğunu söyledi.

Seul'deki Ewha Üniversitesi profesörlerinden Leif-Eric Easley e-postayla gönderdiği yorumunda, "Kim rejiminin Güney Kore'ye yönelik savaş yanlısı söylemini tırmandırmasının hemen ardından ve Kuzey Kore Dışişleri Bakanı'nın Rusya'ya gitmesinden hemen önce gerçekleştiği için bu fırlatma bir testten çok daha fazlası" dedi.

"Pyongyang'ın güç gösterisi, Moskova ile askeri işbirliğinin Ukrayna'daki şiddete katkıda bulunması ve küresel dikkatler Orta Doğu'ya odaklanmışken ABD ve müttefiklerine meydan okumaya daha istekli olabileceği için bu durum Seul'ün ötesinde endişe yaratmalıdır.” diye ekledi.

Pazartesi günü KCNA tarafından yapılan ayrı bir yorumda Kuzey Kore Seul'ü askeri tatbikatlar ve Güney Koreli yetkililerin daha fazla silahlanma çağrılarıyla bölgedeki gerilimi tırmandırmakla suçladı.

Yorumda "Küçük bir kıvılcım bile iki düşman ülke arasında muazzam fiziksel çatışmalar için tetikleyici olabilir" denildi.

Analistler, Kim'in Güney Kore'yi ayrı bir düşman devlet olarak tanımlama hamlesinin, gelecekteki bir savaşta Seul'e karşı nükleer silah kullanımını haklı çıkarmaya yardımcı olabileceğini söylüyor.

İçinde bulunduğu zorlu ekonomik duruma rağmen Pyongyang, 2023 yılında, uzmanların büyük bir teknolojik atılım olarak nitelendirdiği ilk katı yakıtlı balistik füzesi de dahil olmak üzere, rekor kıran bir dizi silah denemesi gerçekleştirdi.

Ayrıca iki başarısız denemenin ardından ilk casus uydusunu yörüngeye yerleştirdi. Analistler, Kim'in Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Rusya'nın Vostochny Kozmodromu'na gitmesinin ardından Rus uzmanlığından yararlandığını söylüyor.

Kim, 2021 yılında hipersonik silahlara sahip çok başlıklı füzeler, casus uydular, katı yakıtlı uzun menzilli füzeler ve denizaltından fırlatılan nükleer füzeler de dahil olmak üzere sofistike askeri teçhizattan oluşan bir ihtiyaç listesini ayrıntılı olarak açıkladı.

Katı yakıtlı füzeler daha çabuk fırlatılabilmekte, daha kolay hareket ettirilebilmekte ve gizlenebilmekte, bu da teorik olarak tespit edilmelerini zorlaştırmaktadır.

Hipersonik silahlar ses hızının beş katı ya da bunu aşan hızlarda uçmak üzere tasarlanmıştır. Mükemmelleştirilmeleri halinde bu tür sistemler, hızları ve manevra kabiliyetleri nedeniyle bölgesel füze savunma sistemlerine potansiyel olarak meydan okuyabilir.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.