"Kuzey Kore Lazkiye'de yeraltına askeri üs kurdu"

"Kuzey Kore Lazkiye'de yeraltına askeri üs kurdu"

Kuzey Kore'nin, Kardaha yakınlarında kurduğu üste balistik ve kimyasal silahların geliştirilmesi başta olmak üzere birçok faaliyette bulunduğu ifade edildi.

Zaman el Vasl'ın haberine göre, Kuzey Kore Suriye rejimi lideri Beşar Esed'in kasabası olarak da bilinen Kardaha yakınlarında bir yeraltı askeri üssü teşkil etti. Sahil şehri Lazkiye'nin yakınlarındaki Kardaha kasabasında Pyongyang'ın inşa ettiği yer altı üssün inşası, ifade edilene göre 2011 yılının Mart ayında Kuzey Koreli uzmanların gözetimi altında başlamıştı.

Kuzey Kore'den Esed'e askeri yardım

Kaynakların ifadesine göre bir dağ kasabası olan Kardaha'da, söz konusu üs için bir vadiye derin tüneller kazıldı. Zaman el Vasl, bu üs çalışmasına ait olduğunu ifade ettiği fotoğrafları da haberde paylaştı.

İnşa başlama aşamasında

Mevcut durum

Söz konusu haberi Birleşmiş Milletler'in Kuzey Kore'yi Suriye'ye balistik füze ve kimyasal silah yapımında kullanılacak malzemeler ve füze teknisyenleri göndermekle suçlamasının ardından geldi. Birleşmiş Milletler, Kuzey Kore'nin 40'tan fazla gemi nakli ile 2012 ile 2017 yılları arasında Suriye'ye balistik füze, konvansiyonel silah ve silah kullanımında yer alacak malzemeler gönderdiğini ifade etmişti.

Kuzey Kore kimyasal işbirliği yaptığını reddediyor

Esed rejiminin muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde sivillere karşı kimyasal silah kullanıma sürekli başvurduğu biliniyor. Kuzey Kore, Suriye rejimi ile kimyasal silahlar konusunda bir işbirliği olduğunu reddediyor. Daha önce de dünyanın birçok bölgesinden Esed rejimine kimyasal silah yapımında kullanılacak malzemelerin gittiği ifade edilmişti.

Zaman el Vasl'a göre sarı ile işaretli yerlerde koruma için askeri noktalar bulunuyor

Rusya, Kuzey Kore ve İran başta olmak üzere birçok ülkenin Esed rejiminin kimyasal kapasitesini artırmak için çalışmalarda bulunduğu biliniyor. Lazkiye'nin dağlık bölgelerinde daha önce İran ve Rusya da üsler kurmuştu. Kuzey Kore'nin kurduğu askeri üs, bölgede yabancı üsler halkasının bir zincirini teşkil ediyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.