Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un'dan Güney'e tarihi ziyaret

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un'dan Güney'e tarihi ziyaret

Kuzey Kore ve Güney Kore liderlerinin nisan sonunda Güney Kore'de bir zirve gerçekleştireceği açıklandı.

Kuzey Kore ve Güney Kore liderlerinin nisan sonunda iki ülke arasındaki sınırda yapılacak zirvede görüşmekte mutabık kaldığı açıklandı. Kore Yarımadası'ndaki askeri gerginliği azaltmak için iki lider arasında kırmızı hat kurulmasında da anlaşıldı.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in'in ofisinden yapılan açıklama, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile görüşen 10 kişilik Güney Kore heyetinin Pyongyang'dan dönüşünden birkaç saat sonra yapıldı.

Açıklamada Kuzey ve Güney'in nisan ayı sonunda 10 yılı aşkındır ilk kez bir zirve yapacağı duyuruldu.

İki ülkenin Kore Yarımadası'ndaki askeri gerginliği azaltmak amacıyla liderler arası bir kırmızı hat (telefon hattı) kurulması konusunda mutabık kaldığı açıklandı.

Kuzey'i ziyaret eden heyete başkanlık eden Moon'un Ulusal Güvenlik Danışmanı Chung Eui-yong da düzenlediği basın toplantısında "Kuzey ve Güney Kore,  askeri gerginliği azaltmak ve yakın koordinasyon sağlamak amacıyla liderler arasında kırmızı hat kurulmasında mutabık kaldı. Ayrıca 3. zirveden önce iki lider ilk telefon görüşmesini yapma konusunda anlaştılar" dedi.

Chung ayrıca zirvenin iki Kore arasındaki sınırda bulunan ateşkes köyü Panmunjom'da yapılacağını belirtti.

Kim Jong-un'un babası ve ülkenin eski lideri Kim Jong-Il, 2000 ve 2007 yıllarında Güney Koreli mevkidaşları ile görüşmüştü.

2010'da eski Kuzey Kore lideri Kim Jong-Il ve dönemin Güney Kore Devlet Başkanı Kim Dae-jung ilk zirveyi yapmıştı. Zirvede şu anda durdurulmuş olan ortak ekonomik projeler ve ailelerin biraraya gelmesi uygulamasının yeniden başlatılması kararlaştırılmıştı.

Güney Kore heyeti Kim ile görüşmelerinde Moon'un Kim'i ülkeye davet ettiği mektubu da iletmişti.

Kuzey Kore'nin ülkedeki nükleer silahları ortadan kaldırma sözüne bağlı olduğunu vurgulayan Chung "Kuzey tarafı açık şekilde, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılmasına bağlı olduğunu tekrarladı ve rejimin güvenliğinin garantisinin verilmesi ve Kuzey Kore'ye yönelik askeri tehditlerin ortadan kalkması halinde nükleer silaha sahip olmanın bir nedeni olmadığını söylediler" dedi.

Kuzey Kore'nin 'yarımadanın nükleer silahlardan arındırılması ve ikili ilişkileri normalleştirme konularında ABD ile samimi görüşmeler yapmaya istekli olduğunu ifade ettiğini' belirten Chung, Kuzey Kore —ABD arasında görüşmeler sürerken Pyongyang'ın nükleer ya da balistik füze denemesi gibi hiçbir askeri provokasyonda bulunmayacağını de söylediklerini aktardı.

Chung "Buna ek olarak Kuzey Kore Güney Kore'ye sadece nükleer değil konvansiyonel silahla da saldırmama sözü verdi" diye konuştu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.