Kuzey Kore nükleer kapasiteli yeni tip seyir füzesi denediğini açıkladı

Kuzey Kore nükleer kapasiteli yeni tip seyir füzesi denediğini açıkladı

Devlet haber ajansı Pulhwasal-3-31 seyir füzesinin halen geliştirme aşamasında olduğunu belirtti.

Kuzey Kore, askeri yeteneklerini genişletmeye devam ederken yeni nesil bir seyir füzesinin ilk denemesini gerçekleştirdiğini açıkladı.

Resmi Kore Merkez Haber Ajansı (KNCA) Perşembe günü Pulhwasal-3-31 füzesinin hala geliştirme aşamasında olduğunu bildirdi ve füzeyi nükleer silahlarla donatma niyetini ifade eden "stratejik" olarak tanımladı.

KCNA kaç füzenin ateşlendiğini belirtmedi.

"Test atışının komşu ülkelerin güvenliği üzerinde hiçbir etkisi yoktur ve bölgesel durumla hiçbir ilgisi yoktur" denildi.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı Çarşamba sabahı yaptığı açıklamada Kuzey Kore'nin batı kıyılarından "birkaç" seyir füzesi fırlatıldığını tespit ettiklerini bildirmişti.

Genelkurmay, 19 Ocak'ta nükleer kapasiteli bir sualtı saldırı aracının denenmesini ve beş gün önce Pyongyang'ın ilk katı yakıtlı orta menzilli balistik füzesinin test atışını takip eden fırlatmayı analiz ettiğini söyledi.

Güney Kore Perşembe günü yaptığı açıklamada, fırlatmanın mevcut füzelerin yeteneklerinin geliştirilmesine yönelik bir test olduğunu düşündüğünü belirtti. Kuzey Kore ilk stratejik seyir füzesi denemesini Eylül 2021'de gerçekleştirmişti.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un silah geliştirme programında ilerlemeye devam etmesi ve ABD ve bölgedeki müttefiklerine yönelik kışkırtıcı nükleer çatışma tehditleri savurması nedeniyle Kore yarımadasındaki gerilim son aylarda arttı.

Kuzey Kore'nin jet tahrikli ve daha düşük irtifada uçma eğiliminde olan seyir füzelerinin tespit edilmesi ve önlenmesi balistik füzelerden daha zor ve Güney Kore ile Japonya'daki füze savunma sistemlerini alt etmeyi amaçlayan ve giderek büyüyen bir cephaneliğe sahip.

Kuzey Kore bu füzelerin nükleer kapasiteli olduğunu ve Japonya'daki ABD askeri üslerini de içine alacak şekilde 2.000 kilometre menzile sahip olduğunu iddia ediyor.

Seyir füzesi denemeleri, Kuzey Kore'nin nükleer programı nedeniyle uygulanan uzun süreli Birleşmiş Milletler yaptırımları kapsamında yasaklanmamıştır.

Son fırlatma, Güney Kore özel kuvvetlerinin Kuzey Kore ile "ciddi güvenlik durumları ışığında" ülkenin doğu kıyısı açıklarında bir tatbikat düzenlediği sırada gerçekleşti.

Güney Kore donanmasına göre 10 günlük tatbikat Perşembe günü sona erecek.

Tatbikat komutanı yaptığı açıklamada "Düşman topraklarının derinliklerine sızma ve onları her koşulda tamamen etkisiz hale getirme görevimizi başaracağız" dedi.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.