Kuzey Kore'de bir ilk: Yeni yıl konuşmasının konusu değişti

Kuzey Kore'de bir ilk: Yeni yıl konuşmasının konusu değişti

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un bir ilki gerçekleştirerek savunma değil ekonomi ağırlıklı bir yeni yıl konuşması yaptı.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un geleneksel olarak yaptığı yeni yıl konuşmasının önceki yıllardan farklı olarak savunma değil ekonomik ve sosyal konular ağırlıklı olması dikkat çekti.

2022 yılına giriş münasebetiyle konuşan Kim Jong-un, Kuzey Kore'nin yeni yıl hedeflerinden bahsederken kalkınma, tarım üretiminin artırılması, gıda açığının giderilmesi yoğunluklu konuştu. 

Kim Jong-un, iktidara geldiği 2011'den bu yana yaptığı tüm yeni yıl konuşmalarında ağırlıklı olarak savunma, nükleer ve balistik silahlar, "ABD'nin Kore'ye karşı düşmanlığı" gibi konuları ağırlıklı olarak işlemekteydi. Bu sene yaşanan bu değişimin Kore'de gerginliğin kısmen azalması ve Kuzey Kore'nin yaşadığı ekonomik sorunlar ve gıda yetersizliğinden kaynaklandığını düşünülüyor.

"Popülist bir strateji"

Kuzey Kore'yi takip eden Güney Kore'nin başkenti Seul merkezli bir web sitesi olan NK News'in kurucusu Chad O'Carroll, kırsal kalkınmaya odaklanmanın muhtemelen popülist bir strateji olduğunu söyledi.

O'Carroll "Genel olarak, Kim, Pyongyang dışında insanlar gıda kıtlığı ve zorlu koşullar yaşarken sofistike askeri kalkınma planlarını açıklamanın bu yıl pek iyi bir fikir olmayabileceğinin farkında olabilir" dedi.

Dörtte üçü ormanlarla kaplı olan ve soğuk ikliminin tarımsal üretimi zorlaştırdığı Kuzey Kore'de 1990'lı yıllarda yaşanan kıtlıkta yüz binlerce kişi hayatını kaybetmişti. 2000'li yıllara girilirken kıtlığın şiddeti azalsa da Kuzey Kore'nin gıda açığı sorunu çözülememişti.

2020'de korona virüs COVID-19 pandemisi nedeniyle Çin'in Kuzey Koreli işçilere kapılarını kapatması ülkeyi en büyük döviz kaynağından mahrum etmiş, Kuzey Kore'deki ekonomik kriz derinleşmişti. Bu nedenle Kuzey Kore'nin gıda ithaline büyük oranda son vermesinin 1990'lı yıllardaki kadar büyük olmasa da ülkede kıtlık başlattığı belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.