Libya göçmenlere yönelik AB projesini reddetti

Libya göçmenlere yönelik AB projesini reddetti

Libya Dışişleri Bakanı Muhammed Taha Seyyale, göçmen merkezleri kurulmasına yönelik AB projesini reddettiklerini söyledi.

Libya Dışişleri Bakanı Muhammed Taha Seyyale, Avusturyalı “Die Presse” gazetesine verdiği röportajda, Libya ve ülkenin Kuzey Afrika’daki diğer komşularının, göçmenlerin AB ülkelerine doğrudan erişimini engellemek için kendi topraklarında göçmen merkezleri kurulmasına yönelik AB projesini reddettiklerini söyledi.

Viyana’ya resmi ziyarette bulunan Libya Dışişleri Bakanı Muhammed Taha Seyyale, cuma günü yayınlanan röportajda “Bütün Kuzey Afrika ülkeleri, Tunus, Cezayir, Fas ve Libya bu öneriyi reddediyor” ifadelerini kullandı.

Avrupalı liderler haziran ayında, AB ülkelerine göçmen akışını kontrol altına almak amacıyla Avrupa toprakları dışında, Akdeniz’de kurtarılan göçmenlere yönelik merkezler kurmaya karar vermişlerdi. Ancak bu merkezleri kabul etmesi beklenen Kuzey Afrika ülkeleri söz konusu fikre karşı çıkmışlardı.

Seyyale, Libya’daki göçmen gözaltı merkezlerinin yaklaşık 30 bin yasa dışı göçmeni kapsadığını, ülkenin farklı bölgelerinde de yaklaşık 750 bin göçmen bulunduğunu belirtti. Ülkesinin göçmenleri kendi ülkelerine geri göndermek için Avrupa Birliği ile işbirliği yaptığını söyleyen Seyyale, Batı Afrika ülkelerine işaret ederek “Ancak ne yazık ki bazı ülkeler, göçmenlerin iadesini reddediyor” ifadesini kullandı.

Libya Dışişleri Bakanı, ülkesine göçmen akışının azaltılması hakkında yaptığı açıklamada da güney sınırlarının korunmasını güçlendirmek için Çad, Nijer ve Sudan ile anlaşma imzaladığını söyledi. Avrupa ülkelerinin bu sınırların korunması için dört çeker araçlar, insansız hava araçları, helikopterler ve bazı hafif silahlar gibi lojistik yardımlar göndermesini istedi.

Seyyale, 12-13 Kasım tarihlerinde Sicilya’nın başkenti Palermo’da düzenlenecek olan ve Libya’daki istikrar çabalarının görüşüleceği konferans hakkında yaptığı değerlendirmede ise konferansın ülkesi için bir “dönüm noktası” olacağını düşünmediğini belirtti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.