Libya: Seçim yaklaşırken Paris Konferansı toplanıyor

Libya: Seçim yaklaşırken Paris Konferansı toplanıyor

Libya'da 24 Aralık seçimlerine bir ay kala gözler, seçimler öncesinde Paris'te toplanacak Libya Konferansı'na çevrildi.

Libya'da 24 Aralık seçimlerine bir ay kala gözler, seçimler öncesinde Paris'te toplanacak Libya Konferansı'na çevrildi. Fransa, Libya'da seçim sürecini teşvik etmek amacıyla Cuma günü Libya konusunda uluslararası bir konferansa ev sahipliği yapıyor. Kaddafi rejiminin 2011'deki düşüşünden sonra yaşanan 10 yıllık kaos ve şiddeti sona erdirmesi umut edilen seçimlerden önce toplanan konferansta, "siyasi sürece destek ve yabancı paralı askerlerin Libya'dan çıkarılması" konularına odaklanılacak.

Fransa, konferansta, "seçim sürecini tartışılmaz ve geri döndürülemez hale getirmeyi ve seçimlerin sonucuna saygı gösterilmesini sağlamayı" içeren bir sonuç hedefliyor. Ancak siyasi krizler ve zorluklar nedeniyle "kırılgan" hale gelen 24 Aralık seçimleri öngörülen tarihte yapılabilecek mi? Yapılsa bile taraflar seçim sonuçlarını kabul edecek mi? Paris'te 12 Kasım'da düzenlenecek olan konferans, Libya'daki seçim sürecine nihai bir "destek" vermeyi amaçlıyor. Ancak seçim takviminin tutulacağının veya seçim sürecinin siyaset ve güvenlik krizine son vereceğinin garantisi hala yok.

Elysee'den yapılan açıklamaya göre, Paris Konferansı, Almanya, İtalya, Fransa, Birleşmiş Milletler ve Libya'nın eş başkanlığında yapılacak. Cumhurbaşkanlığı seçimine bir ay kala, Muhammed Menfi'nin yönettiği Başkanlık Konseyi ile Abdülhamid Dibeybe'nin başbakanlığındaki ulusal hükümet arasındaki siyasi gerilim daha da yükseldi. Son olarak 6 Kasım'da yaşanan Dışişleri Bakanı krizi bu gerilimi gözler önüne serdi. Libya siyasetinin yükselen ismi Dışişleri Bakanı Necla Menguş'un Başkanlık Konseyi'nden habersiz dış politika kararları aldığı gerekçesiyle, Başbakan Dibeybe'nin Menguş'u savunmasına rağmen görevden alınması krizi derinleştirdi.

Seçimler öncesinde bir başka bölünme de, Senato ve alt Meclis niteliğindeki, Trablus'taki Halit el-Meşri'nin başkanlığındaki Libya Yüksek Devlet Konseyi (HCE) ile Hafter'e yakın olarak bilinen Temsilciler Meclisi başkanı (alt meclis) Akila Salih arasında yaşanıyor.

Üst düzey katılım listesi

Bu iç siyasi gerilimlerin gölgesinde toplanan Paris Konferansı'na davet edilen Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe ve Başkanlık Konseyi lideri Muhammed Menfi katılıyor. Fransa konferansa, Libya'da barış için oluşturulan Berlin sürecine katılan ülkelerin yanı sıra, Çad, Nijer, Yunanistan, Malta ve Kıbrıs Rum Kesimi'ni de davet etti.

Almanya Babakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Mario Draghi, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Mısır Devlet Başkanı Abdelfattah El Sisi, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Kıbrıs Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiades, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov başta olmak üzere 30'a yakın ülke temsilcisi ile BM, AB, Afrika Briliği, Arap Ligi ve G5 Sahra ülkeleri temsilcisi konferansa geliyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de sanal yolla konferansa katılacak.

Türkiye'yi Sedat Önal temsil edecek

Yunanistan'ın Libya krizine dahil edilmesinden rahatsız olan Türkiye, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal tarafından temsil edilecek. Fransa ile 24 Aralık seçimlerinin yapılmasını destekleme konusunda aynı noktada olduğunu dile getiren Türkiye, Yunanistan ve Rum kesiminin davet edilmesi nedeniyle, toplantıya üst düzey katılım kararı almadı. G20 zirvesi bağlamında Emmanuel Macron ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katılımın üst düzey olmayacağının sinyallerini vermişti.

Fransa ile diplomatik gerginlik yaşayan Cezayir Devlet Başkanı Abdülmecid Tebbun da, Elysee Sarayı'nın davetini kabul etmedi. Cezayir'i Dışişleri Bakanı Ramtane Lamamra'nın temsil etmesi kararlaştırıldı.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.