Libya seçimleri: Hafter ve oğul Kaddafi anlaştı mı?

Libya seçimleri: Hafter ve oğul Kaddafi anlaştı mı?

Seyfulislam Kaddafi'nin temyiz duruşmasının görüleceği mahkemeye Hafter'e bağlı güçlerin göz yumması akıllara Hafter ve oğul Kaddafi'nin anlaşmış olabileceğine dair sorular getirdi.

Libya'da Halife Hafter'e bağlı güçlerin, Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfulislam Kaddafi'nin cumhurbaşkanlığı adaylığına reddinin temyiz edileceği Sabha'daki mahkemenin çevresinden çekilmesi dikkat çekti.

Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu olan Seyfulislam Kaddafi 24 Aralık 2021'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olmuş ancak adaylığı seçim kurulunca reddedilmişti. 

Seyfulislam Kaddafi'nin bu karara itirazı üzerine karar temyiz mahkemesine götürülmüştü. Mahkemenin görüleceği Sabha şehrinde Hafter milislerinin bulunması nedeniyle bu milislerin mahkemeyi basıp karara itirazın görüşülmesine engel olabileceği belirtiliyordu.

Fakat Hafter'e bağlı güçler sürpriz biçimde Sabha'dan çekildiler. Bu da akıllara Hafter ve Kaddafi arasında bir pazarlık yaşanmış olabileceği sorularını getirdi.

1969-1987 döneminde Muammer Kaddafi'nin emrinde olan Hafter, 1987'de yaşanan Libya-Çad Savaşı'nda Libya'nın aldığı yenilgide Çad'a esir düşmüştü. Bu süreçte Kaddafi ve Hafter'in karşılıklı birbirlerine suçlamalarıyla ikili düşman olmuşlardı.

1990'da CIA ile anlaşarak ABD'ye yerleşen Hafter 2011'de Libya İç Savaşı'nda Libya'ya dönmüştü. Bu geçmiş nedeniyle düşman olan Hafter ve Kaddafi'nin anlaşması ihtimalinin Libya'daki dengeleri değiştireceği tahmin ediliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.