'Libya'da 26 öğrencinin öldüğü İHA saldırısının arkasında BAE var'

'Libya'da 26 öğrencinin öldüğü İHA saldırısının arkasında BAE var'

BBC tarafından yapılan araştırmada, geçtiğimiz Ocak ayında Trablus'ta 26 askeri öğrencinin öldüğü saldırının arkasında BAE'nin olduğu ortaya çıktı.

BBC'nin araştırmacı gazetecilik programı Africa Eye, Ocak 2020'de Libya'nın başkenti Trablus'ta 26 silahsız askeri öğrencinin öldürüldüğü saldırının arkasında Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) olduğunu ortaya koydu.

Saldırının gerçekleştirildiği dönemde Libya'nın doğusunu kontrol eden Halife Hafter'e bağlı güçler Trablus kenti eteklerinde konumlanmış ve şehri kuşatmıştı.

BAE'nin Libya'da Halife Hafter'e bağlı güçleri desteklemek için bu ülkeye insansız hava araçlarını (İHA) konuşlandırdığı biliniyor.

Saldırıyı gerçekleştiren İHA'nın Libya'nın doğusundaki Bingazi ili doğusundaki El Hadim askeri üssünü kullandığı tahmin ediliyor. Araştırmalar da bu tahmini doğrularken, BAE'nin Wing Loong II İHA'larını bu üssü kullanarak yönettiği bilgisine ulaşıldı.

BBC ekibinin araştırmalarında, öğrencilerin Çin yapımı 'Wing Loong II' adlı bir İHA'dan atılan 'Blue Arrow 7' olarak bilinen bir füze ile vurulduğuna dair kanıtlar bulundu.

114148447-still4.jpg

Füze parçalarının karşılaştırılması

Araştırmalar neticesinde ''BAE'nin 2017'de 15 adet ''Wing Loong II' uçağı ve 350 'Blue Arrow 7' füzesi satın aldığını gösteren bir kayda ulaşıldığı da belirtildi.

BBC Türkçe tarafından habere dair hazırlanan video:

Kaynak: BBC, Mepa News

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.