Libya'da ateşkes: Hafter güçleri Sirte'de UMH mevzilerini vurdu

Libya'da ateşkes: Hafter güçleri Sirte'de UMH mevzilerini vurdu

Ulusal Mutabakat Hükümeti lideri Fayiz es Serrac, Hafter güçlerini ateşkesi bozmakla suçladı.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) lideri Fayiz es Serrac, ülkenin doğusunu kontrol altına tutan Halifer Hafter'e bağlı güçleri dün sabah Sirte'nin UMH güçlerine saldırmakla suçladı.

Sirte ve Cufra Harekat Odası komutanıyla uzun bir telefon görüşmesi yapan Serrac, geçen Cuma günü ilan edilen ateşkes açıklamasında belirtilenlere bağlılıklarından dolayı UMH'Ye bağlı güçlere desteğini vurguladı.

Ateşkes ihlali

UMH kaynakları dün erken saatlerde,  Sirte'nin batısındaki kuvvetlerinin, Hafter güçleri tarafından saldırıya uğradığını duyurdu ve bunun Hafter güçleriyle Tobruk Meclisi arasındaki uyumsuzluğun göstergesi olduğuna işaret ederek karşılık verileceğini belirtti.

UMH'ye bağlı Sirte ve Cufra Operasyonları sözcüsü Tuğgeneral Abdulhadi Dara, dün yaptığı açıklamada, Hafter güçlerinin Sirte'nin batısında bulunan güçlere bir dizi roketle sadırı gerçekleştirdiğini ifade etti.

Yapılan bombardımanı ateşkes ihlali olarak değerlendiren Dara, Hafter güçlerinin Tobruk Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih'in kalıcı ateşkes için girişimde bulunması ile uyuşmadığını belirtti.

UMH Başkanlık Konseyi de, diğer şehirlerde olduğu gibi Hafter güçlerinin Sirte sakinlerine saldırıp tasfiye ettiğini belgeleyen raporlardan duyduğu endişeyi dile getirdi.

Hafter güçleri inkar etti

Ancak Hafter güçlerinin sözcülerinden Tümgeneral Ahmed el Mismari, UMH güçlerinin hedef alındığını yalanlayarak 'bu suçlamanın kendi güçlerine yönelik bir operasyonu haklı çıkarmak bağlamında geldiğini' söyledi.

Mismari, ateşkese bağlı olduklarını belirtirken UMH güçlerini "Trablus'taki halk gösterilerini örtbas etmek için gelecekteki düşmanca operasyonları meşrulaştırmakla" suçladı.

Öte yandan Kazazife aşireti Sosyal Konseyi, Libya'nın Sirte kentinde bir vatandaşın ezilerek ölmesine yol açan Hafter askeri aracının ve sorumlularının teslim edilmesi çağrısı yaptı.

Erdoğan-Mişri görüşmesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya Yüksek Devlet Konseyi Halid el-Mişri'yi kabul etti.

Kaynaklar, görüşmede Erdoğan ve Mişri'nin Libya'daki siyasi yolu desteklemeye, ortak anlaşmalara ve bunları harekete geçirme ve geliştirme yollarına odaklandığını bildirdi.

Mişri, “Türkiye, başkent Trablus'tan saldırganlığı uzak tutma hususunda otoriter güç. Türkiye her zaman Libya’da barıştan yana olduğunu ve ateşkesin daimi olması için çaba harcadığını ancak özellikle başka ülkelerin bunu istemediğini söyleyebilirim'' açıklamasında bulundu.

Diğer devletlerin çabası

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, ülkesinin Libya'daki Birleşmiş Milletler'in çalışmalarına tam desteğini yineledi.

Burita, BM'nin Libya Özel Temsilcisi Vekili Stephanie Williams ile düzenlediği basın toplantısında, ateşkes ilanını "önemli bir konu ve doğru yönde atılmış bir adım" olarak değerlendirdi.

BM yetkilisi ise, "Libya partilerinin, Libyalı yetkililerin ateşkesle ilgili son açıklamalarının bıraktığı olumlu atmosfer fırsatını yakalamaları için teşvik edilmelerinin gerekliliğini" vurguladı.

Britanya'nın Libya Büyükelçisi Nicholas Hobton, ülkesinin hükümetinin 'siyasi yolun başarısı' için çalışacağını ve Mutabakat hükümeti başkanının istikrarı sağlama çabalarını destekleyeceğini aktardı.

İngiliz büyükelçisi, geçtiğimiz Cuma günü Serrac tarafından açıklanan barış girişimine ülkesinin desteğini açıklamıştı.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.