'Ateşkes halinde Hafter ordu komutanı olarak kalacak'

'Ateşkes halinde Hafter ordu komutanı olarak kalacak'

Libya'da iki tarafın Mısır’ın Hurgada kentinde düzenlediği görüşmelerde, Halife Hafter’in Başkomutan olarak kalmaya devam edilmesi hususunda uzlaşı sağlandığı bildirildi.

Fayiz es-Serrac yönetimindeki Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH), Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu’nu (LUO) Cufra Hava Üssü’nün çevresinde güçlendirme çalışmaları yapmakla suçlamasının ardından ülkedeki siyasi ve askeri sahne yeniden askeri gerginlik ile siyasi çözüm arasında gidip gelmeye başladı.

Libyalı kaynaklar, iki tarafın önceki gün Mısır’ın Hurgada kentinde düzenlediği toplantılarda, ortak askeri komitenin kurulmasıyla ilgili istişarelerde ve kapsamlı ateşkes anlaşmasının yapılması hususunda uzlaşı sağlaması şartıyla Hafter’in LUO’nun başında kalmaya devam edeceğini bildirdi.

UMH’nin başlattığı Öfke Volkanı Operasyonu Sözcüsü Albay Tayyar Muhammed Kanunu, LUO’ya destek veren Wagner gruplarından bir birliğin Cufra Hava Üssü’nde 31’den fazla noktada tadilat yaptığını söyledi. Kanunu, dünkü açıklamasında, Hava Üssü’nde bazı savunma mevzileri kurulduğunu ve bu ay faaliyete geçen hava pistinin yanı sıra üssün içinde 25 kilometre yarıçapında bir alanda güçlendirme çalışmaları gerçekleştirildiğini belirtti.

Kanunu, “Üssü güçlendirme, önceki hareketliliklerden sonra geldi. Bu ayrıca Sirte ve güneydeki Barak Hava Üssü’ne doğru şüpheli askeri yığılmalarla eşzamanlı gerçekleşti” dedi. UMH Kuvvetleri’nin tam hazırlık konusundaki talimatlarının geçerli olduğunu vurgulayan Kanunu, ateş açılan kaynaklara uygun zaman ve mekanda karşılık vermek için Serrac’dan talimat beklediklerini kaydetti.

LUO ise suçlamalar hakkında resmi bir açıklama yapmadı. Bununla birlikte LUO’dan bir yetkili, UMH ve LUO askeri temsilcilerini bir araya getiren Mısır’ın Hurgada kentindeki görüşmelerin bittiğini ve bir dizi tavsiye kararların yer aldığı listenin, 5+5 formatında düzenlenen ortak askeri komite toplantılarının yeniden başlatılmasına hazırlık kapsamında Birleşmiş Milletler (BM) Libya Destek Misyonu’na teslim edildiğini bildirdi.

Yetkili, Hurgada’daki görüşmelerde ayrıca Halife Hafter’in LUO’nun Başkomutanı olarak kalmaya devam edilmesi, LUO’nun tüm askeri birlikleriyle birlikte Hafter’in kontrolünde olması, Yüksek Ordu Konseyi’nin kurulması, konsey makamlarının bölgelere göre dağıtılması hususunda uzlaşı sağlandığını belirtti. Yetkilinin aktardığına göre, ordu ve polis birliklerinden Acil Müdahale Kuvveti’nin kurulması ve bu birimin stratejik Sirte kentindeki yeni yönetim merkezini ve LUO’nun denetimindeki Petrol Hilali Bölgesi’ndeki petrol tesislerini korumada görev alması hususunda taraflar arasında prensip anlaşması yapıldı.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum