Libya'da öldürülen ABD Büyükelçisi davasında karar

Libya'da öldürülen ABD Büyükelçisi davasında karar

2012 yılında Libya’nın Bingazi kentinde ABD konsolosluğuna düzenlenen saldırıyla ilgili ABD'de yargılanan bir kişi 22 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

2017 yılı Kasım ayında Washington’da 47 yaşındaki Ahmet Ebu Hattala hakkındaki birden fazla terör suçlaması yerinde bulundu. Ancak Hattala hakkındaki cinayet suçlamalarını kabul etmedi.

Ebu Hattala hakkında ömür boyu hapis cezası isteniyordu.   

Savcılık Ebu Hattala'nın "aşırılık yanlısı" bir grubun liderliğini yaptığını ve Büyükelçi ile diğer 3 ABD vatandaşının öldüğü saldırıyı yönettiğini iddia ediyordu.

Öte yandan Ebu Hattala'nın silah kullandığına dair ellerinde yeterli delil olmadığını da biliyorlardı.

Bingazi saldırısı ve sonrasında yaşananlar Amerikan politikasında önemli değişimlere neden olmuştur.

Cumhuriyetçiler, zamanın Başkanı Obama ile Dışişleri Clinton’un kasten halkı yanlış yönlendirdikleri ve kongre soruşturmacılarını engelleme suçlamalarında bulunmuşlardı.Tüm bu iddialar 2016 yılı başkanlık yarışında da Clinton’un peşini bırakmamıştı.

hat1.jpg

Ahmed Ebu Hattala

Savunma avukatları delillerin yetersiz olduğunu ve Ebu Hattala'nın son derece muhafazakar İslami inançlara sahip olması nedeni ile hedef haline getirildiğini savundular.

Jüri üyeleri Ebu Hattala'yı şu maddelerden suçlu buldular:

- "Terörizme maddi destek sağlamak"

- "Mala zarar vermek"

- "ABD üssünde kişilerin hayatlarını tehlikeye atma"

Öte yandan içlerinde cinayetin de olduğu diğer 14 farklı suçlamanın yersiz olduğuna kararı çıktı.

Büyükelçi Stevens’ın öldürüldüğü olayda Dışişleri Bakanlığında bilgi yönetim uzmanı olan Sean Patric Smith de yaşamını yitirmişti.

Bu olaydan 8 saat sonra büyükelçilik binasının yanı başında yer alan CIA üssüne düzenlenen havan topu saldırısında sözleşmeli güvenlik personeli olan ABD’li Tyrone Woods ve Glen Doherty de ölmüşlerdi.

Wood’s ailesi de Ebu Hattala'nın mümkün olay en yüksek cezayı alması için davanın görüldüğü mahkemeye başvurmuştu.

Süreç

2012 yılı Eylül ayında Libya’nın Bingazi kentinde bulunan ABD Konsolosluğu'na silahlı bir grubun düzenlediği saldırıda, Washington'un Libya Büyükelçisi Chris Stevens öldürülmüştü.

Saldırı üzerine dönemin ABD Başkanı Barack Obama bir açıklama yaparak, Libyalı yetkilileri gerekli güvenlik önlemlerini almaya çağırmıştı. ABD'nin dini inançları küçük düşürücü eylemlere karşı olduğunu belirten Obama, Stevens'in ölümüne yol açan 'anlamsız saldırıyı' kınadığını bildirdi.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera Türkçe

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.