Lübnan Cumhurbaşkanı Avn Hizbullah'ı 'ihanetle' suçladı
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, "Hizbullah'ın ülkeyi savaşa sürüklediğini" savundu.
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn pazartesi günü, İsrail ile doğrudan müzakerelerin İsrail-Hizbullah savaşını sona erdirmeyi amaçladığını söyledi. Avn Hizbullah'ı hedef alarak "Lübnan'ı savaşa sürükleyenlerin ihanet işlediğini" belirtti.
Avn pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Benim hedefim, 1949'daki ateşkes anlaşmasına benzer şekilde İsrail ile savaş halinin sona ermesine ulaşmaktır" dedi.
On yıllardır resmen savaş halinde olan Lübnan ile İsrail, 1948 Arap-İsrail savaşının ardından 1949'da iki devlet arasındaki çatışmayı sona erdiren bir ateşkes anlaşması imzalamıştı.
Avn'ın açıklaması, Hizbullah lideri Naim Kasım'ın hükümeti sert şekilde eleştirmesinden kısa süre sonra geldi. Kasım, doğrudan müzakereleri "büyük bir günah" olarak nitelendiren bir açıklama yapmıştı.
"İsrail ile doğrudan müzakereleri kesin olarak reddediyoruz ve iktidarda olanlar bilmelidir ki eylemleri Lübnan'a da kendilerine de fayda sağlamayacaktır" diyen Kasım, yetkililere, 'Lübnan'ı istikrarsızlık sarmalına sokan bu büyük günahtan geri dönün' çağrısında bulundu.
Hizbullah lideri: İsrail ile müzakere “büyük bir hata”
Avn, "Bizim yaptığımız şey ihanet değildir. Asıl ihanet, yabancı çıkarlar uğruna ülkesini savaşa sürükleyenlerin yaptığıdır" dedi.
Avn, "Bazıları bizi müzakerelere gitme kararı nedeniyle, bu görüşmeler konusunda ulusal uzlaşı olmadığı gerekçesiyle sorgulamak istiyor" diyerek "Onlara sorum şu: Savaşa giderken önce ulusal uzlaşı aradınız mı?" ifadelerini kullandı.
Kaynak: Mepa News
