Lübnan'da eski Fransa Cumhurbaşkanı Chirac için yas ilan edildi

Lübnan'da eski Fransa Cumhurbaşkanı Chirac için yas ilan edildi

Lübnan’da hayatını kaybeden eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac için bir günlük yas ilan edildi.

Lübnan’da hayatını kaybeden eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac için bir günlük yas ilan edildi. Lübnan Başbakanı Saad Hariri, "Lübnan dostu olan Jacques Chirac'ın ölümü nedeniyle pazartesi günü yas ilan ediyoruz" dedi.

Jacaues Chirac’ın, 2005’te Beyrut’ta bir saldırıda öldürülen eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri ile yakın oldukları biliniyordu. Saad Hariri, "siyasi bir deha" olarak nitelendirdiği Jacques Chirac'ın ölüm haberini aldığında, "Babamı kaybettiğimde hissettiğim aynı üzüntüyü yaşadım" dedi.

Lübnan'da Fransızca yayın yapan gazete L’Orient- Le Jour, "Zor günlerin dostu" başlıklı haberinde eski Fransız liderin Lübnan'ın Suriye baskısından kurtulması için oynadığı önemli role dikkat çekti.

Jacques Chirac’ın ayrıca Refik Hariri suikastını soruşturmakla yükümlü Özel Mahkeme'nin oluşturulmasında kilit bir rol oynadığı biliniyor.

Lübnan'da Fransa etkisi

Lübnan Birinci Dünya Savaşı sonrasında Osmanlı İmparatorluğu ile imzalanan Mondros Mütarekesi ile Fransız güçlerinin egemenliği altına girdi ve 1920'de Suriye ile Lübnan'da Fransız manda yönetimi kuruldu.

1943 yılında tam bağımsızlığını kazanan Lübnan, Fransızca konuşan ülkeler birliğinin üyesi olmaya devam ediyor.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.