Lübnan'da halk neden bankaları basıyor?

Lübnan'da halk neden bankaları basıyor?

Derin bir ekonomik krizle boğuşan Lübnan'da halk, yatırımlarına el koyan bankaları basmaya devam ediyor.

Ülke nüfusunun dörtte üçünün yoksulluğa sürüklendiği ekonomik kriz sonucunda Lübnan lirası ABD doları karşısında yüzde 90 değer kaybetti.

Bu da Lübnan'da günlük hayatı adeta felce uğrattı.

Son olarak ülkedeki mevduat sahipleri, tasarruflarını alabilmek amacıyla bankalara baskınlar düzenlemeye başladı.

Bankaların bir haftalık kapanma sürecinin sona ermesinin ve kısmi bir şekilde yeniden açılmasının ardından Lübnan'da 4 baskın olayı gerçekleşti.

Baskınları gerçekleştirenler arasında bir diplomatın, bir memurun ve bir emekli polisin bulunduğu aktarıldı.

Lübnan emniyetinde bir dönem görevde bulunmuş emekli polis Ali es Sahli, BLC Bankası'nın Lübnan'ın doğusundaki şubesini basarak bankada yer alan 24 bin dolar birikimini Ukrayna'da okul ve kira masraflarını karşılaması için oğluna havale edilmesini talebinde bulundu.

Böbreğini satılığa çıkardı

BLC Bankası'nın mevduatlarını aylarca dondurması üzerine Es Sahli, oğlunun masraflarını karşılamak için böbreğini satılığa çıkardı.

Protestocuların ve bölgeden geçenlerin tanık olduğu olayda Es Sahli'nin silahlı bir şekilde bankada "Parayı say aksi halde biriniz ölür." dediği öğrenildi.

Yaptığı baskında kendi birikimlerini geri alamayan Ali es Sahli'nin bir süre sonra güvenlik güçlerince gözaltına alındığı bildirildi.

Diğer bir olayda ise Ali Hodroj'un Byblos Bankası'nın güneydeki Tyre kentindeki şubesini basarak kapatamadığı borçları için 40 bin dolar değerindeki kendi yatırımını çekmek istedi.

Elindeki silahla havaya uyarı ateşi açan Hodroj daha sonra güvenlik güçlerince kuşatıldı. Müzakereler sonucunda Hodroj'un 9 bin dolarını geri aldığı aktarıldı.

Lübnan'ın eski Türkiye Büyükelçisi Georges Siam başkent Beyrut'un Hazmiye ilçesinde Lübnan Bankası'nı bastığı ve kendi hesabındaki parayı talep ettiği belirtildi.

Siam'ın banka yöneticileriyle görüşmelerde bulunduğu ve bu sırada banka çalışanlarının kepenkleri kapattığı ifade edildi.

Ülkenin kuzeyindeki Trablus kentindeyse Kadişa Elektrik A.Ş. çalışanlarının bir bankayı basarak gecikmiş maaşlarından faiz alınmasına karşı çıktıkları öğrenildi.

Daha sonra olayı kontrol altına almak için bölgeye askeri güç sevk edildi.

Söz konusu banka baskınlarının halkın öfkesinin bir yansıması olduğu söyleniyor.

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum