Lübnan'da sular ısınıyor: Protestolar tüm ülkeye yayıldı

Lübnan'da sular ısınıyor: Protestolar tüm ülkeye yayıldı

Lübnan'ın bazı bölgelerinde başlayan hükümet karşıtı protesto gösterileri tüm ülkeye yayıldı.

Lübnan’da yurt çapına yayılan halk hareketi, ekonomik krizle daha da zora giren yaşam koşullarını protesto ve hızlı şekilde reform yapılmasını talep etme amacıyla devam ediyor.

Yetkililerin yaptığı sükunet çağrıları ise gösterileri yatıştırmak bir yana daha da alevlendiriyor. Cuma gününden bu yana süren gösterilere katılan farklı kesimler ortak sloganlar ile Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Meclis Başkanı Nebih Berri ve Saad Hariri Hükümeti’ne karşı birleşmiş durumda.

19 Ekim sabahından bu yana binlerce sivil, Lübnan bayraklarıyla başkent Beyrut’ta şehir merkezine akın etti. Bölgede protesto gösterileri düzenlenirken, yollar trafiğe kapatıldı ve eylemciler ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar patlak verdi.

Eylemciler, yetkililerin verdikleri eski-yeni vaatlerine güvenmediklerini belirtmek için toplu şekilde hareket ediyor ve gösterilerinin devam edeceğini vurguluyor. Aynı şekilde 19 Ekim’deki protesto gösterilerine yönelik geniş çaplı katılım gösteren eylemciler, yolsuzlukla suçladıkları “hükümetin devrilmesini ve yetkililerin istifasını” istedi.

Onlarca gencin gözaltına alınması sonrasında 19 Ekim’de çoğunun serbest bırakıldığı açıklandı. Beyrut Uluslararası Havalimanı-Şehir merkezi karayolunda bulunan bazı vatandaşlar ve eylemciler arasında yaşanan arbede sonrasına bir gencin ateş açılarak öldürüldüğü belirtildi.

Öte yandan Genelkurmay Başkanlığı  yayınladığı basın açıklamasında vatandaşların haklı talepleriyle tam dayanışma içerisinde olduklarını belirtirken, “vatandaşlarının durumlarını kolaylaştırma” çağrısında bulundu.

Şii çoğunluğa sahip Brital, Baalbek, Nebatiye ve Sur gibi bölgelerde de halk protestoları yaşanırken, Hizbullah ve Emel Hareketi’nden milletvekilleri de dahil yetkililere karşı çeşitli sloganlar atıldı.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.