Lübnan'da Suriyeli mültecilere sistematik işkence

Lübnan'da Suriyeli mültecilere sistematik işkence

Uluslararası Af Örgütü, Lübnan'da tutuklanan Suriyeli mültecilere işkence uygulandığını bildirdi.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty), Lübnan'da tutuklanan Suriyeli mültecilere işkence uygulandığını bildirdi.

Örgüt tarafından yayınlanan raporda, Lübnan askeri istihbaratının işkence ve kötü muamele uygulamalarının yaygın hale geldiği bildirildi.

Rapor, 2014-2021 arasında tutuklanmış olan 26 Suriyeli mülteci ile yapılan görüşmeler sonucunda yayınlandı. 26 kişinin 4'ü ise çocuk.

26 mülteciden 25'i, tutuklandıkları sırada işkence gördüklerini ifade etti. İşkenceler askeri istihbarata ve Savunma Bakanlığı'na bağlı merkezlerde gerçekleşti.

lubnan2.jpg

Mültecilere uygulanan bir işkence yöntemi

Mülteciler, maruz kaldıkları işkencelerin, Esed rejimi tarafından uygulanan işkencelerle benzerlik taşıdığını ve aynı işkence yöntemlerinin kullanıldığını ifade etti.

"Yaralarımız kurtlandı"

İşkence gören mülteciler, insanlık dışı koşullarda tutulduklarını ve sağlıklarının da kasıtlı olarak ihmal edildiğini söyledi.

Mülteciler, yaralarının hiçbir şekilde tedavi edilmediğini ve sarılmadığını, bu sebeple yaralarında kurtlanmalar meydana geldiğini ifade etti. Bazı mülteciler ise hayalarına vurulması ve işkence edilmesi sonucu uzun süre kanlı idrar yaptıklarını dile getirdi.

İşkence merkezlerinde tutulanların günlerce uykusuz ve ayakta bırakıldığı da ifade edildi.

"Gözümün önünde eşime işkence ettiler"

İşkenceye şahitlik edenler arasında kadınlar da var.

Bir mülteci kadın, eşine ve çocuğuna yapılan işkenceyi izlemek zorunda bırakıldığını, yaşananlara dayanamayarak iki defa bayıldığını söyledi.

lubnan1.jpg

Yakınlarına yapılan işkenceyi izlemeye mecbur bırakılan Suriyeli kadın mültecinin anlattıkları, Amnesty tarafından tasvir edildi

Lübnanlı yetkililer rapora ilişkin bir açıklama yapmadı.

Lübnan 2017 yılında işkenceye karşı bir yasayı yürürlüğe koymuş olmasına rağmen, bu yasa aktif bir biçimde uygulanmıyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.