Lübnan'daki Filistin mülteci kamplarında kriz kapıda

Lübnan'daki Filistin mülteci kamplarında kriz kapıda

Lübnan'da bulunan Filistin mülteci kamplarında UNRWA fonlarının kesilmesi sebebiyle krizin kapıda olduğu belirtiliyor.

Filistinli yetkililer, BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na (UNRWA) fonların yeniden sağlanmaması halinde Lübnan'daki Filistin mülteci kamplarında "sosyal patlama" yaşanacağı ve güvenliğin bozulacağı uyarısında bulundu.

Lübnan'da ve Arap dünyasının geri kalanında yaşayan Filistinli mültecilere temel tıbbi, eğitim ve mali hizmetler sağlayan UNRWA, fonların askıya alınmasının devam etmesi halinde Şubat ayı sonuna kadar hizmetlerinin durabileceğini açıklamıştı.

Lübnan'daki Filistin Halk Komitesi üyesi Adnan Rifai, New Arab'a yaptığı açıklamada, hizmetlerin durması halinde Filistin mülteci kamplarında sosyal düzenin ciddi şekilde bozulabileceğini söyledi. "UNRWA'nın yerini alacak kimse yok, Arap devletleri bile. Hizmetlerin yerini alacak hiçbir şeyimiz yok. Bize açlıktan ölmekten başka bir seçenek bırakmadılar" dedi.

Lübnan'daki 270 bin Filistinli mültecinin yaklaşık yüzde 80'i yoksulluk sınırının altında yaşıyor. UNRWA tarafından verilen nakit yardımının kesilmesi halinde bu oranın yüzde 93'e çıkabileceği belirtiliyor. Filistinli mültecilerin Lübnan'da birçok işte çalışmaları yasak ve yasal olarak konut satın almaları da kısıtlanıyor. UNRWA binlerce Filistinliyi istihdam ederek mülteciler için önemli bir gelir kaynağı sağlıyor.

Filistinli güvenlik yetkilileri kamplarda zaten kötü olan sosyoekonomik durumun daha da kötüleşmesinin Lübnan'ın genel güvenliği üzerinde etkileri olacağını belirtiyor.

Öte yandan İsrail'in Gazze'deki saldırılarının başlamasından bu yana Lübnan'daki kamplarda yaşayan birçok Filistinli, bölgede faaliyet gösteren Filistinli silahlı gruplara katılmaya başladı. Yerel yetkililer bu durumun da Lübnan güvenlik güçlerinde endişeye yol açtığını ifade ediyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.