Lübnanlı liderlerden Nasrallah'a 'Suudi Arabistan' tepkisi

Lübnanlı liderlerden Nasrallah'a 'Suudi Arabistan' tepkisi

Hasan Nasrallah'ın Suudi Arabistan'a yönelik sert suçlamaları, bu devletten mali yardım bekleyen Lübnanlı liderlerin tepkisine yol açtı.

Hasan Nasrallah'ın Suudi Arabistan aleyhine yaptığı sert konuşma diğer Lübnanlı liderlerin tepkisini çekti.

Cumhurbaşkanı Mişel Avn

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Lübnan'ın Suudi Arabistan ile ilişkilerini geliştirmeyi hedefleyen ve Suudi Arabistan'ı yönetimi ve halkıyla seven bir ülke olduğunu belirterek, Suudi Arabistan-Lübnan ilişkilerini sarsacak açıklamalardan kaçınılmasını istedi.

Hizbullah'ın desteğiyle cumhurbaşkanı olabilen ve Hizbullah'la aynı seçim ittifakında (8 Mart İttifakı) yer alan Mişel Avn'ın bu açıklamasında Hasan Nasrallah'ın ve Hizbullah'ın ismini geçirmemesi dikkat çekti.

Başbakan Necip Mikati

Lübnan Başbakanı Necip Mikati ise Cumhurbaşkanı Mişel Avn'dan daha açık bir dil kullandı ve Hasan Nasrallah'ı isim vererek eleştirdi. Mikati, Nasrallah'ın açıklamalarının Lübnan devletini ve halkını temsil etmediğini, tam karşısında yer aldığını söyledi. Mikati Lübnan'ın tüm Arap ülke ve devletleriyle iyi geçinme, hiçbirinin iç sorunlarına karışmama tavrını artık daha da artırdığını vurguladı.

Mikati "Hizbullah'ı Lübnan'daki mozaiğin bir parçası olmaya çağırdık, ancak Hizbullah yönetimi öncelikle Lübnan halkına ve Lübnan'ın kardeşleriyle olan bağlarına zarar veren açıklamalarla bu yaklaşıma karşı çıkıyor" dedi.

Saad Hariri

Nasrallah'a seslenen eski Başbakan Saad Hariri, "Tarih size merhamet etmeyecek. Sayın Nasrallah, Suudi Arabistan'ı ve liderliğini düşmanlaştırma konusundaki ısrarınız, Lübnan'la, Lübnan'ın rolü ve halkının çıkarlarıyla nasıl kumar oynadığınızın bir başka örneğidir.

Körfez ülkelerine yönelik provokasyon ve hakaretlerinizden geri adım atmayacağınızı biliyorum ama herkes biliyor ki Arap milliyetçiliğini, milletinin istikrarını, halkının çıkarlarını az bir pahaya satan bir partiye tarih merhamet etmeyecektir. Bölgedeki  savaşlarda akan kanda sizin de rolünüz büyük." dedi.

Fuad Sinyora ve Mişel Süleyman

Eski Başbakan Fuad Sinyora da Nasrallah'ı İran'ın talimatıyla açıklama yapmak ve Lübnan'ın çıkarlarını umursamayıp İran için çalışmakla suçladı.

Eski Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman Suudi Arabistan'ın Lübnan'ı sevdiğini, Lübnan'a karşılıksız yardımlarda bulunduğunu savunarak Hizbullah'ın Suudi Arabistan-Lübnan ilişkilerini bozduğunu, şimdi de Hasan Nasrallah'ın bu ilişkileri tamamen yok etmeye çalıştığını belirtti.

Lübnan'da süren büyük ekonomik krizde Lübnan yönetimi Suudi Arabistan'dan mali destek bekliyor. Hizbullah ve Nasrallah'a Suudi Arabistan konusundaki yoğun tepkinin esas sebebinin de bu olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.