Macron Cezayir ile ilişkileri düzeltme peşinde

Macron Cezayir ile ilişkileri düzeltme peşinde

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cezayir ile yaşanan diplomatik gerilimin yakın zamanda 'yatışmasını' umduğunu söyledi.

France Inter radyosuna röportaj veren Macron "Arzum, durumu sekinleştirebilmemiz yönündedir, çünkü birbirimizle konuşmanın çok daha iyi olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

İki ülke arasındaki ilişkiler Macron'ın Cezayir yöneticilerinin Fransa'ya karşı nefrete dayanan söylemle ülkenin sömürgeleştirme tarihini yeniden yazdığı" ifadeleri üzerine gerildi.

Fransız Le Monde gazetesinde yayınlanan haber üzerine Cezayir hükümeti, Paris Büyükelçisini acil istişareler için geri çağırdı. Fransız ordusu da Cezayir'in hava sahasını tüm Fransız askeri uçaklarına kapattığını açıkladı.

Cezayir Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan açıklamada ise, ülkenin "içişlerine hiçbir dış müdahalenin kabul edilmeyeceği" belirtildi.

Macron ne demişti?

Le Monde'un aktardığına göre Fransa cumhurbaşkanın gençlerle yaptığı toplantıda "Fransız sömürgesinden önce Cezayir'de bir ulus var mıydı?" sorusunu sormuş ve Osmanlı İmparatorluğu'na atfen daha önce de ülkede "kolonileştirilme" yaşandığını söylemişti.

Haberde Macron, "Türkiye'nin Cezayir'de oynadığı rolü ve sahip olduğu hakimiyeti tamamen unutturabilme kapasitesini görmek beni büyülüyor" ifadelerini de kullanmıştı.

Haberden bir hafta önce de Fransa Kuzey Afrika ülkelerine ayıracağı vize sayısını azaltacağını açıklamış, karar Cezayir'de protesto edilmişti.

Kaynak: Euronews

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.