Macron, Fransa'nın yeni Afrika stratejisini açıkladı

Macron, Fransa'nın yeni Afrika stratejisini açıkladı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin Afrika'da askeri varlığını azaltacağını açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin Afrika'ya yönelik yeni stratejisini açıkladı.

Macron dün Elysee Sarayı’nda düzenlediği basın toplantısında, Afrika’daki Fransız askeri üslerinin sayısını azaltacaklarını duyurdu.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un ülkesinin Afrika'daki askeri varlığını azaltacağına yönelik açıklamaları, özellikle Rusya ve Çin'in kıtada etkinliğini artırdığı ve Fransa karşıtlığının Afrika ülkelerinde yayıldığı bir süreçte geldi.

Ülkesinin Afrika'daki varlığını azaltmasının bir geri çekilme anlamına gelmediğini söyleyen Macron, askeri üsler eğitim alanlarına dönüştürerek bir yeniden yapılanma sürecine gireceklerini belirtti.

Macron'un 1-5 Mart'ta Afrika kıtasına bir ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor. Bazı Afrika ülkelerinin askeri varlık göstermesine karşı çıktığı Fransa, Sahel bölgesinde cihat yanlısı gruplara karşı operasyonlarda başı çekiyordu. Ancak Batı Afrika'da darbeyle yönetime gelen askeri cuntalar Fransa'nın ülkelerinden çekilmelerini istedi.

Fransa'nın Batı Afrika'daki ülkelerden askerlerini çekmeye başlamasından önce Afrika'da 5 bin askeri varken 2 yıldır süregelen çekilmeler sonucunda Paris yönetiminin bu kıtadaki asker sayısının 3 bine düştüğü ifade ediliyor.

Fransa 2013 yılında ocak ayında Mali'ye yönelik ilk askeri müdahalesini başlatmış ve ABD'nin sağladığı istihbari destekle birlikte cihat yanlısı gruplara yönelik kapsamlı operasyonlar düzenlemişti.

Paris yönetimi Rusya'nın müdahil olması sonucu Mali yönetimiyle ilişkilerinde gerileme yaşamış ve Haziran 2022'de ülkedeki askeri operasyonlarını sonlandırma kararı almıştı.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.